Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Ο μύθος της αμυγδαλιάς

Είδαμε οπτικοποιημένο το μύθο της αμυγδαλιάς μέσα από την παρακάτω παρουσίαση :
και στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με μαθηματικά με την αμυγδαλιά. Κάθε νήπιο έριχνε το ζάρι και σημείωνε στο φύλλο εργασίας του ποιο αριθμό έφερε.

 Χρησιμοποιώντας καφέ γκοφρέ χαρτί έπρεπε να φτιάξει τον κορμό της αμυγαλιάς και στη συνέχεια να προσθέσει τόσα άπρα και τόσα ροζ λουλούδια όσα έλεγε ο αριθμός στο ζάρι στην αμυγαλιά. Απαραίτητη προυπόθεση ότι όλα τα λουλούδια ροζ και άσπρα θα είναι όσα και ο αριθμός στο ζάρι. Στη συνέχεια κατέγραψαν πόσα άσπρα και πόσα ροζ λουλούδια έβαλαν.

Έτσι προέκυψαν οι αμυγδαλιές μας



Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Το ορθογώνιο μέσα από πίνακες ζωγραφικής

Παρατηρήσαμε τους πίνακες των ζωγράφων
Malevich

Mondrian

και Sol Lewitt

 και εντοπίσαμε το κοινό γεωμετρικό σχήμα που εμφανίζεται σε αυτούς. Μετρήσαμε τον αριθμό των πλευρών και των γωνιών που έχει το ορθογώνιο καθώς και το μήκος των πλευρών του. Διαπιστώσαμε ότι στο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο οι απέναντι πλευρές είναι ίσες.Πώς ; Μα φυσικά με το μέτρο που υπάρχει στην τάξη μας.....
Στη συνέχεια  φτιάξαμε το δικό μας πίνακα με ορθογώνια χρησιμοποιώντας την τεχνική του Μondrian. Με χαρτοταινία τραβήξαμε οριζόντιες και κάθετες γραμμές

 και χρωματίσαμε με νερομπογιές, με τέμπερες και κηρομπογιές τα ενδιάμεσα ορθογώνια που σχηματίστηκαν.

 Και να τα έργα μας :












 Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε πίνακες με ορθογώνια και στον υπολογιστή με το λογισμικό Revelation Natural Art









Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Η κυρά Σαρακοστή

Ένα έθιμο που συνηθίζεται  από παλιά, είναι η Κυρά Σαρακοστή, με διάφορες παραλλαγές.
Την χρησιμοποιούνταν ως ιδιότυπο ημερολόγιο με το οποίο μετρούσαν τις ημέρες μέχρι το Πάσχα.Συνήθως ήταν μία χάρτινη ζωγραφιά. Απεικόνιζε μία γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, χωρίς στόμα, λόγω νηστείας και με επτά πόδια. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες εβδομάδες νηστείας έμειναν μέχρι το Πάσχα.Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν και το τελευταίο πόδι.
            Σε άλλα μέρη η κυρά Σαρακοστή  δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί αλλά από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιάχνονταν με αλεύρι, αλάτι και νερό.
Σήμερα λοιπόν  μιλήσαμε κι εμείς γι αυτό το έθιμο .Είδαμε διάφορες εικόνες και αποφασίσαμε να κάνουμε την Κυρά Σαρακοστή της τάξης μας. Πώς θα τη φτιάξουμε ;
Με ένα στρογγυλό αντικείμενο σχηματίσαμε το κεφάλι. Με υφάσματα φτιάξαμε την ποδιά της και τη στολίσαμε με νηστίσιμα φαγητά.


 Σχεδιάσαμε σε χαρτί τα χέρια και τα πόδια της, γράψαμε τους αριθμούς από το 1 έως το 7 και στη συνέχεια τα κολήσαμε.


Να τη λοιπόν η Σαρακοστή μας
Στη συνέχεια φτιάξαμε σε χαρτόνι και την κυρά Σαρακοστή για το σπίτι ώστε να μετράμε τις βδομάδες μέχρι το Πάσχα. Στην ποδιά της κολήσαμε νηστίσιμα φαγητά.

Στο τέλος μάθαμε και το ποίημα


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Αποκριάτικο πάρτι στο σχολείο μας

Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου πραγματοποιήσαμε το αποκριάτικο πάρτι μας. Οι γονείς ετοίμασαν εδέσματα για τον μπουφέ (ήταν τόσο νόστιμα που δεν έμεινε τίποτα...).Τι να πρωτοδιαλέξεις ;

 Στη συνέχεια κάναμε αυγουλοδρομίες. Τα νήπια από κάθε ομάδα κρατούσαν ένα κουτάλι με ένα αβγό το οποίο δεν έπρεπε να πέσει καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Νικήτρια ομάδα αυτή που δε θα είχε πτώσεις αβγού.




Η αλφαβήτα της Αποκριάς

Αρχικά βρήκαμε λέξεις από κάθε γράμμα της αλφαβήτας που να σχετίζονται με την αποκριά (κυρίως στολές). Στη συνέχεια κάθε παιδί ζωγράφισε τις λέξεις από δύο γράμματα.Σαρώσαμε τις εικόνες για να περαστούν στον υπολογιστή


και με τη βοήθεια της εφαρμογής utellstory ηχογραφήσαμε τις λέξεις και φτιάξαμε την αλφαβήτα της αποκριάς σε μορφή ψηφιακού βιβλίου.


Πρόγραμμα "Μαθαίνουμε παρέα" - Γνωρίζουμε τον ρόμβο

Στα πλαίσια του προγράμματος "Μαθαίνουμε παρέα" που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Λάτση
παρατηρήσαμε τρεις πίνακες με κοινό στοιχείο το ρόμβο.
Είδαμε τους Αρλεκίνους του Πικάσο




και τον πίνακα της Joanne Mattera
 και αφού τους παρατηρήσαμε ζητήθηκε από τα νήπια να εντοπίσουν το κοινό γεωμετρικό σχήμα.Διαπιστώσαμε ότι όλες οι πλευρές του είναι ίσες και ότι ένα τετράγωνο όταν το γυρίσεις γίνεται ρόμβος.
Στη συνέχεια φτιάξαμε τους δικούς μας πίνακες με ρόμβους αξιοποιώντας τις σερπαντίνες




Με τις σερπαντίνες που περισσέψανε τα νήπια έφτιαξαν ελεύθερο κολάζ


Γνωρίσαμε τον Αρκεκίνο....

Αποκριά χωρίς το παραμύθι του Αρλεκίνου δε γίνεται.Διαβάσαμε το παραμύθι, κατασκευάσαμε τη μάσκα του Αρλεκίνου και φτιάξαμε τη στολή του.Πρώτα σχεδιάσαμε το περίγραμμα του σώματος ενός παιδιού

και στη συνέχεια εντοπίσμε το σχήμα που επαναλαμβάνεται στη στολή του, τον ρόμβο. Χρησιμοποιήσαμε ρόμβους που υπήρχαν στο σχολείο μας για να σχεδιάσουμε το σχήμα σε χαρτιά γλασέ.
Στη συνέχεια τα κολήσαμε στον Αρλεκίνο
και ο Αρλεκίνος είναι έτοιμος.

Ακολούθως παίξαμε την ιστορία. Ο αρλεκίνος λυπημένος βρίσκεται στο σπίτι του με τη μητέρα του και κοιτάει τους φίλους του ντυμένους καρναβάλια που γλεντούν.
Η μητέρα του τον οδηγεί στη σοφίτα και του φτιάχνει μία στολή
Τώρα μπορεί να χορέψει με τους φίλους του....