Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

ΔΙΑΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ETWINNING ΕΡΓΟΥ: "ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΜΑΖΊ"

Το υπέροχο ταξίδι μας στο eΤwinning έργο "Μένουμε σπίτι...μαζί" , στο οποίο είχαμε την τιμή και τη μεγάλη χαρά να συμμετέχει το Νηπιαγωγείο μας σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, έφτασε στο τέλος του! 
Μας άφησε όλους τους συμμετέχοντες με τις καλύτερες εντυπώσεις μέσα από δράσεις και υπέροχες στιγμές εποικοδομητικής συνεργασίας και δημιουργικότητας! 
Τεράστια η ευγνωμοσύνη μας για τις ιδρύτριες του έργου και όλη τη συντονιστική ομάδα, που με τόσο μεράκι και ατελείωτες ώρες δουλειάς, συνέβαλαν στην υλοποίηση ενός τόσο πρωτοποριακού εγχειρήματος και έδωσαν την ευκαιρία σε όλους εμάς να συμμετέχουμε ενωμένη σε μια "τεράστια πανελλαδική αγκαλιά"!
Δίκαια, λοιπόν, τα θετικά σχόλια και η απήχηση του έργου τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στην ευρύτερη κοινωνία μας.
Οι εντυπώσεις όλων, εκπαιδευτικών-μαθητών-γονέων και όχι μόνο, άριστες!
Οι ευχαριστίες του 2ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής...τεράστιες, με την ελπίδα να συνεισφέραμε κι εμείς από τη μεριά μας όσο μπορέσαμε στο έργο αυτό. Επίσης, οφείλουμε ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ και ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους μαθητές μας και τους γονείς τους που το στήριξαν με ενθουσιασμό και με τη συμμετοχή τους το κάναν ακόμη πιο όμορφο! Το σίγουρο είναι ότι το αγαπήσαμε, εμπνευστήκαμε, δουλέψαμε, δημιουργήσαμε, συνεργαστήκαμε και το χαρήκαμε μικροί και μεγάλοι!!! 
Επιπλέον, δεν μπορέσαμε να κρύψουμε τη χαρά μας όταν ο Δήμος Κομοτηνής μας πρότεινε να φιλοξενήσει τον "Ταξιδιωτικό Οδηγό του Τόπου μας" στην ιστοσελίδα του! Αναμένουμε, λοιπόν, με ανυπομονησία!

Παρακάτω παραθέτουμε όσα αναφέρει η συντονιστική ομάδα για το έργο μαζί με ένα συνοπτικό βίντεο που ετοίμασε για τη διάχυση του έργου:
"Ένα έργο etwinning, δύο μήνες, 12 αποστολές, 14 συντονιστές, 225 σχολεία, 300 εκπαιδευτικοίκαι εκτιμώμενος αριθμός ωφελούμενων μαθητών και μαθητριών 4800 παιδιά σε όλη την Ελλάδα!
Η Συντονιστική Ομάδα μοιράζεται την εμπειρία της για το πως τα παιδιά διατήρησαν επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία, μέσα από βιωματικές δράσεις:
«Ήταν 19 Μαρτίου 2020. Συζήτηση στην ομάδα για τον τρόπο επικοινωνίας που θα έχουμε με τα παιδιά μας στην τάξη. Ιδέα: “Να κάνουμε ένα eTwinning έργο;”.
Το έργο “Μένουμε Σπίτι Μαζί”στήθηκε σε 3 μόλις ημέρες. Με τη συντροφιά 14 εκπαιδευτικών, που ήταν και η Συντονιστική Ομάδα, θα ξεκινούσαμε ένα διαδικτυακό ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου θα δημιουργούσαμε αποστολές και προκλήσεις για τα παιδιά.
Η ανακοίνωση της δημιουργίας του έργου την πρώτη ημέρα είχε ως αποτέλεσμα να εγγραφούν σε αυτό πάνω από 100 σχολεία και μέσα σε μια εβδομάδα 225 σχολεία, με τη συμμετοχή 300 εκπαιδευτικών και με εκτιμώμενο αριθμό ωφελούμενων μαθητών και μαθητριών 4800 παιδιά, που μας ακολούθησαν σε αυτή την μοναδική διαδρομή!
Ο συντονισμός πολύ δύσκολος. Καθεμιά από εμάς είχε 15-20 σχολεία υπό την εποπτεία της. Έτσι μπορούσαμε ευκολότερα να λύνουμε απορίες εκπαιδευτικών, να δίνουμε πρακτικές και τεχνικές συμβουλές για αξιοποίηση εργαλείων Web 2.0 και να ελέγχουμε την πορεία του έργου. Κάθε εβδομάδα στέλναμε μια ή δύο αποστολές στα παιδιά. Οι προϋποθέσεις κατά τον σχεδιασμό ήταν η δράση να μην απαιτεί έκθεση σε οθόνες, να έχει βιωματικό και παιγνιώδη χαρακτήρα και να μην χρειάζεται δύσκολα υλικά που δεν θα υπήρχαν στο σπίτι.
Από την πρώτη κιόλας αποστολή, φάνηκε η απήχηση αυτού του έργου. Οι εκπαιδευτικοί προωθούσαν με ενθουσιασμό και επαγγελματισμό τις δράσεις. Παιδιά και γονείς, ενθουσιασμένοι, ανταποκρίνονταν άμεσα. Τα μηνύματα που λαμβάναμε ήταν αμέτρητα. Μια μητέρα ανέφερε χαρακτηριστικά: “είναι ένα μαγικό ταξίδι πίσω στον χρόνο, τα παιδικά μας χρόνια, τα μαθητικά μας χρόνια. Γίναμε ξανά παιδιά μαζί με τα παιδιά μας! Μοιραζόμαστε υπέροχες, όμορφες στιγμές”.
Και έτσι, χωρίς καν να το καταλάβουμε, φτάσαμε στην τελευταία αποστολή. Σαν να μην πέρασαν ποτέ αυτοί οι δύο μήνες. Γιατί αποδείξαμε πως αν είμαστε μαζί στις δυσκολίες, όλα ξεπερνιούνται…
Μπορεί πλέον να μην μένουμε σπίτι, αλλά είμαστε μαζί και συνεχίζουμε!»
Η Συντονιστική Ομάδα: Μαρίνα Ζαχαρία, Αριάδνη Ευαγγελοπούλου, Καλλιόπη Παπουτσάκη, Κικιλία Τσουκαλά, Κατερίνα Ίλτσιου, Δήμητρα Γιάγκογλου, Κική Μιχαλάρου, Δέσποινα Παρταλά, Αγορίτσα Τζήμα, Μαργαρίτα Σαμουτιάν, Γρηγορία Θεοδωρίδου, Ελένη Χατζηστεφάνου, Αθηνά Ζησοπούλου, Μαρία Γιαννίκη".

 Το έργο φιλοξενήθηκε, επίσης, ως καλή πρακτική στις ιστοσελίδες του eTwinning και του Ι.Κ.Υ. Δείτε δώ:https://www.etwinning.net/el/pub/newsroom/highlights/staying-home-with-etwinning---.htm και εδώ:https://www.facebook.com/StateScholarshipsFoundation/posts/3187644211280168

Επίσης, δημιουργήθηκε από τη συντονιστική ομάδα ένα βιβλίο εντυπώσεων, με ενδεικτικά σχόλια και εντυπώσεις των συμμετεχόντων: 






ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Τέλος, σας παραθέτουμε μια διαδραστική αφίσα με όλες τις αποστολές του έργου αλλά και τα αποτελέσματα της δικής μας συμμετοχής ως Νηπιαγωγείο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου