ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA

 

Το 2ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, αγαπάει το πολύτιμο έργο και την αξιόλογη δράση της Helmepa, γι΄αυτό προσπαθούμε όσο μπορούμε να συμμετέχουμε στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Παιδικής Helmepa και να συνεισφέρουμε στη μετάδοση των μηνυμάτων της και την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Φέτος, συμμετέχουμε στο πρόγραμμα της Παιδικής Helmepa με τίτλο «Βουτιά στον Ωκεανό» το οποίο προσκαλεί τους μαθητές ηλικίας 5-12 ετών, μέσω των Εκπαιδευτικών τους, να πραγματοποιήσουν μια «βουτιά» στον απέραντο ωκεανό για να γνωρίσουν καλύτερα αυτόν και τα πλάσματα του, να συνειδητοποιήσουν το σημαντικό ρόλο τους στη διατήρηση της ζωής και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την ανθρώπινη αμέλεια και αδιαφορία.

Σκοπός του Προγράμματος είναι να συμβάλλει, μέσω της ενημέρωσης και της δραστηριοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας στην προστασία του θαλάσσιου κόσμου που αποτελεί το βασικό θέμα του «Στόχου 14: Ζωή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας», των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η Παιδική Helmepa μέσα από την ιστοσελίδα της, https://helmepajunior.wordpress.com/boutia-ston-okeano/, μας προσφέρει πρόσβαση σε πληροφορίες, εικόνες, αφίσες, δραστηριότητες, πειράματα και άφθονο, χρήσιμο υλικό που μπορούν να βρουν εφαρμογή στην τάξη και να βοηθήσουν στο έργο των εκπαιδευτικών.
 
Φέτος, συμμετείχαμε, επίσης, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα για τη σχολική χρονιά 2019-2020: «Αγαπάμε τον πλανήτη, το γαλάζιο μας το σπίτι!»

Στην περίοδο αυτή που διανύουμε, γεμάτη προσωπικές και συλλογικές προκλήσεις, η HELMEPA εύχεται στα Μέλη της, εκπαιδευτικούς, παιδιά, γονείς, συναδέλφους και φίλους, Υγεία, Δύναμη και Αντοχή και ο Γλάρος της HELMEPA στέλνει το μήνυμα του "Μένουμε Σπίτι", για όλον τον κόσμο.

 ΥΛΙΚΟ

Ας μην χάσουμε όμως και την επαφή μας με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Παιδικής Helmepa, την υλοποίηση του οποίου ξεκινήσαμε φέτος στο Νηπιαγωγείο μας και ας το συνεχίσουμε μέσα από το υλικό στους παρακάτω συνδέσμους από την ιστοσελίδα της Helmepa. Μπορείτε να πραγματοποιείτε όποιες από τις παρακάτω δραστηριότητες επιθυμείτε και να στέλνετε φωτογραφίες από τις δραστηριότητές σας με καλυμμένα πρόσωπα πάντα είτε στο ionasp@gmail.com, ώστε να τις διαβιβάσουμε με τη σειρά μας στην Παιδική HELMEPA είτε στον παρακάτω τοίχο του LINO εδώ:


  • Άφθονο υλικό και δραστηριότητες (πειράματα, κατασκευές, παιχνίδια) μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της "στη γωνιά των παιδιών: εδώ".

  • Στο διαδίκτυο η HELMEPA ετοίμασε και παρουσιάζει ένα πείραμα για τα θαλάσσια ρεύματα που μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί στο σπίτι κάθε παιδιού.


{Πληροφορίες για δύο από τα πιο γνωστά θαλάσσια ρεύματα, το ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού και το ρεύμα Κουροσίβο μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού: Είναι ένα ισχυρό, θερμό ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού που δημιουργείται στον Κόλπο του Μεξικού, βγαίνει από τα στενά της Φλόριντα στον ωκεανό και ακολουθεί τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, πριν διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό. Αφού φτάσει στα Βορειοδυτικά της Ιρλανδίας, χωρίζεται στα δύο, με το βόρειο τμήμα του να κατευθύνεται προς την Ισλανδία και το νότιο προς τα Κανάρια νησιά. Η θερμοκρασία του σταδιακά μειώνεται, καθώς απελευθερώνει θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Ο θερμός αέρας που αναδύεται, κατευθύνεται προς την ευρωπαϊκή ήπειρο και είναι υπεύθυνο για το εύκρατο κλίμα σε πολλές από τις χώρες της.

Το ρεύμα Κουροσίβο: Κουροσίβο σημαίνει «μαύρη παλίρροια» και είναι ένα ισχυρό θερμό θαλάσσιο ρεύμα του Ειρηνικού Ωκεανού, που ξεκινάει από τις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν και φτάνει νότια της Ιαπωνίας, όπου χωρίζεται σε 2 μέρη. Το ένα εισέρχεται στη θάλασσα της Ιαπωνίας, ενώ το άλλο, το κυρίως Κουροσίβο, συνεχίζει βορειοανατολικά, όπου ενώνεται με το ρεύμα του Βόρειου Ειρηνικού. Ασκεί μεγάλη θερμαντική επίδραση στο κλίμα του βορείου τμήματος του Ειρηνικού και ευθύνεται για το ήπιο κλίμα στις νότιες ακτές της Αλάσκας. Τα θερμά του νερά συντηρούν τους κοραλλιογενείς υφάλους της Ιαπωνίας, που είναι οι βορειότεροι στον κόσμο).
  • Ας δούμε τώρα και ένα πείραμα για την πετρελαιοκηλίδα που ετοίμασε και ανάρτησε στο διαδίκτυο η HELMEPA και μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί στο σπίτι κάθε παιδιού.


ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΓΛΑΡΟΠΟΥΛΑ"

Θα τη διαβάσετε εδώ


ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

22 Απριλίου - Ημέρα της Γης



Για 50 χρόνια η Ημέρα της Γης φέρνει κοντά κυβερνήσεις, κοινότητες, οργανώσεις και μεμονωμένους πολίτες, με στόχο ένα υγιέστερο περιβάλλον.

Η πρώτη Ημέρα της Γης γιορτάστηκε στην Αμερική στις 22 Απριλίου 1970, και τότε η πρωτοβουλία ήταν πρωτοποριακή, καθώς μέχρι την εποχή εκείνη η ανθρωπότητα δεν είχε αντιληφθεί ακόμα πόσο κρίσιμα και επείγοντα ήταν τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Σήμερα, η Ημέρα της Γης αποτελεί μια παγκόσμια υπόθεση και γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε 192 χώρες. Είναι η μέρα που κυβερνήσεις και απλοί πολίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος, γίνονται πράξη υποσχέσεις, υπογράφονται δεσμεύσεις και μέτρα βιωσιμότητας, φυτεύονται δέντρα και καθαρίζονται περιοχές.

Φέτος, με το σύνθημα «Ανάληψη Δράσης για το Κλίμα», η Ημέρα της Γης φέρνει στο επίκεντρο την ανάγκη άμεσης δράσης για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Οι πρώτες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές και αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες. Η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται, η συχνότητα των βροχοπτώσεων μεταβάλλεται, οι παγετώνες λιώνουν, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, τυφώνες και πυρκαγιές των δασών κάνουν την εμφάνισή τους όλο και πιο συχνά. Αυτές οι αλλαγές αποτελούν σοβαρή απειλή για τη ζωή του ανθρώπου, την οικονομική ανάπτυξη και τον φυσικό κόσμο από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ευημερία μας. Έχει έρθει η ώρα για όλους μας να αναλάβουμε δράση.

Δυστυχώς εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων σχεδόν σε όλο τον κόσμο ακυρώθηκαν πολλές υπαίθριες και άλλες προγραμματισμένες δράσεις και δεν μπορούμε να γιορτάσουμε την 50η αυτή επέτειο όπως της αξίζει. Παρόλα αυτά, μπορούμε να τιμήσουμε την ημέρα της Γης μένοντας σπίτι και να δραστηριοποιηθούμε διαδικτυακά.



Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την "ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ" και μπορείτε να ασχοληθείτε με τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που αναφέρονται στην παρακάτω παρουσίαση. Πατήστε εδώ.

Μπορείτε να χρωματίσετε μερικά από τα παρακάτω σχέδια:




_____________________________________



Παγκόσμια Ημέρα Πιγκουίνων

Στις 25 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Πιγκουίνων και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να γνωρίσουμε καλύτερα αυτά τα χαριτωμένα πλάσματα με το «επίσημο ντύσιμο» και το αστείο βάδισμα και να ευαισθητοποιηθούμε για την προστασία τους.

Πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι οι πιγκουίνοι κατοικούν μόνο σε περιοχές με πολύ κρύο. Η αλήθεια είναι ότι οι πιγκουίνοι ζουν στο Νότιο Ημισφαίριο, με μεγάλους πληθυσμούς να εμφανίζονται σε παγωμένες περιοχές όπως η Ανταρκτική, αλλά και σε θερμότερες, όπως περιοχές της νότιας Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Αφρικής, ακόμα και στα  Νησιά Γκαλαπάγκος που βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό.

Οι πιγκουίνοι είναι θαλάσσια πουλιά που δεν μπορούν να πετάξουν και φημίζονται για το κωμικό τους περπάτημα στη στεριά. Είναι όμως δεινοί κολυμβητές και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους κάτω από το νερό ψάχνοντας για τροφή. Τρώνε κυρίως ψάρια, καλαμάρια, σουπιές και ένα είδος γαρίδας που ονομάζεται κριλ.

Μοιάζουν σαν να φορούν μαύρο φράκο με άσπρο πουκάμισο. Στην πραγματικότητα τα χρώματα αυτά λειτουργούν σαν αποτελεσματικό καμουφλάζ που τους βοηθούν να περνούν απαρατήρητοι από τους θηρευτές τους κατά τη διάρκεια αναζήτησης τροφής μέσα στη θάλασσα. Κοιτάζοντάς τους από πάνω, οι θαλάσσιοι αετοί δεν μπορούν να τους ξεχωρίσουν καλά, καθώς το μαύρο της ράχης τους ταιριάζει με το σκούρο χρώμα του βυθού, αλλά και οι φάλαινες βλέποντας τους πιγκουίνους από το βυθό, δυσκολεύονται να τους ξεχωρίσουν, επειδή η άσπρη τους κοιλιά μοιάζει με το χρώμα της επιφάνειας της θάλασσας που φωτίζεται από τον ήλιο.

Επιστήμονες ανακάλυψαν στη Νέα Ζηλανδία απολιθωμένα οστά ενός γιγάντιου είδους πιγκουίνου της προϊστορικής εποχής, που είχε ύψος 1,60 μέτρα και βάρος 80 κιλά! Σήμερα, υπάρχουν 17 - 19 είδη πιγκουίνων, με τον Αυτοκρατορικό Πιγκουίνονα είναι το μεγαλύτερο, με μέσο ύψος 1,1 μέτρα και μέσο βάρος 35 κιλά. Το μικρότερο είδος είναι ο Μικρός Μπλε Πιγκουίνος με ύψος μόλις 40 εκατοστά και βάρος 1 κιλό.

Φωτογραφίες από διαφορετικά είδη πιγκουίνων:


Οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος πιγκουίνοι έχουν την ικανότητα να διατηρούν τη θερμότητα του σώματός τους πιο αποτελεσματικά και γι’ αυτό μπορούν να ζήσουν σε ψυχρότερα κλίματα, σε αντίθεση με τους μικρότερους που εντοπίζονται στα εύκρατα ή και τροπικά κλίματα.
Πώς όμως οι πιγκουίνοι επιβιώνουν στην παγωμένη Ανταρκτική, εκεί που η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -60°Cκαι η ταχύτητα του ανέμου να φτάσει τα 200χλμ την ώρα; Εκτός από τα προστατευτικά τους χνουδωτά φτερά, κάτω από το δέρμα τους έχουν ένα πολύ παχύ στρώμα λίπους. Επιπλέον, διαθέτουν έναν αδένα που παράγει ειδικό λάδι, το οποίο διαχέεται στο σώμα τους και τους βοηθάει να παραμένουν «αδιάβροχοι» και «αντιανεμικοί».

Οι πιγκουίνοι είναι πολύ κοινωνικά ζώα, κολυμπούν και τρέφονται σε ομάδες και φτιάχνουν πολυπληθείς αποικίες. Όταν δύο πιγκουίνοι γίνουν ζευγάρι, συνήθως μένουν μαζί για πάρα πολλά χρόνια. Ο θηλυκός πιγκουίνος γεννάει 1 ή το πολύ 2 αυγά τη φορά. Χτίζουν τις φωλιές τους με πέτρες σε βραχώδεις περιοχές για να προστατέψουν τα αυγά τους από τον ήλιο, τον άνεμο, το χιόνι και τη βροχή.Οι Αυτοκρατορικοί και οι Βασιλικοί πιγκουίνοι λειτουργούν διαφορετικά, δεν δημιουργούν φωλιές, αλλά προστατεύουν το ένα και μοναδικό αυγό τους φυλάσσοντάς το ανάμεσα στο πάνω μέρος των ποδιών τους και την κοιλιά τους,μέχρι να εκκολαφθεί.

Για εκατομμύρια χρόνια οι πιγκουίνοι έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν σε δύσκολες συνθήκες και διαφορετικά οικοσυστήματα. Σήμερα ωστόσο όλα τα είδη απειλούνται από τις ανθρωπογενείςδραστηριότητες και την κλιματική αλλαγή. Κινδυνεύουν από τις πετρελαιοκηλίδες, τη μείωση της τροφής τους λόγω υπεραλίευσης, τον εγκλωβισμό τους σε εγκαταλελειμμένα δίχτυα και την εισαγωγή ξένων θηρευτών στις περιοχές που ζουν και αναπαράγονται, όπως γάτες, σκύλοι, αρουραίοι, οι οποίοι τρώνε τα αυγά τους, τους παρενοχλούν κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής ή τους κυνηγούν.Το κύριο πρόβλημα στην Ανταρκτική φαίνεται ότι είναι η απώλεια του κριλ, μια πρωταρχική πηγή τροφής τους. Από τα είδη που απειλούνται περισσότερο καθώς έχει μειωθεί δραματικά ο πληθυσμός τους, είναι ο Κιτρινομάτης της Νέας Ζηλανδίας, ο Μακαρόνι Πιγκουίνος και ο Πιγκουίνος των Γκαλαπάγκος.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα πράγματα με διασκεδαστικό τρόπο, παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ για τους πιγκουίνους από τη συλλογή της Disney -  Ο μαγικός κόσμος των ζώων: https://www.youtube.com/watch?v=lZHGm2Xhf1E

Επίσης, μπορείτε να εξασκήσετε τις καλλιτεχνικές σας δεξιότητες, ζωγραφίζοντας πιγκουίνους ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα. Αφού τους δώσετε μορφή, δώστε τους και φωνή και στείλτε μας τι θα ήθελαν να μας μεταφέρουν.

 



                                                                                                           

Πηγές:
https://www.nothingbutpenguins.com/how-to-draw-a-penguin/




____________________________________________________________
Μήνυμα παιδιών προς τους γιατρούς, νοσηλευτές, επιστήμονες και ερευνητές 
Στην περίοδο αυτή που διανύουμε, γεμάτη προσωπικές και συλλογικές προκλήσεις, η στην HELMEPA εύχεται στα Μέλη της, συναδέλφους και φίλους, Υγεία, Δύναμη και Αντοχή.
Στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό, βρίσκονται σήμερα κυρίως γιατροί και νοσηλευτές, τους οποίους όλοι χαιρετίζουμε ως τους καθημερινούς μας ήρωες. Εξίσου, σημαντική είναι η συμβολή των ερευνητών, των επιστημόνων συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των εκπαιδευτικών, που και αυτοί από το δικό τους μετερίζι, παλεύουν να ανταποκριθούν στο έργο τους υπό δύσκολες συνθήκες, να προσφέρουν και να μείνουν με όποιο τρόπο μπορούν κοντά στους μαθητές τους την περίοδο αυτή.
Στόχος της Παιδικής Helmepa είναι να συγκεντρώσουμε όσα περισσότερα μηνύματα μπορούμε και να δημιουργήσουμε ένα βίντεο με τα έργα των παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Παιδικής HELMEPA, το οποίο θα στείλουμε στο Υπ. Υγείας ή και σε άλλους αρμόδιους φορείς ως ένδειξη αναγνώρισης του μεγάλου έργου που επιτελούν.

Αν λοιπόν σας φαίνεται καλή η ιδέα, βοηθήστε γονείς τα παιδιά, ώστε να ετοιμάσουν και να μας στείλουν τα μηνύματά τους μέσα από τις ζωγραφιές τους.
Θα τις ανεβάσετε στον τοίχο του Lino ή θα τις στείλετε στο ionasp7@gmail.com.
Το θέμα του μηνύματος είναι: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς, νοσηλευτές, επιστήμονες και ερευνητές της χώρας μας από τα παιδιά – μέλη της Παιδικής HELMEPA».

Περιμένουμε τις ζωγραφιές σας μέσα στο Σαββατοκύριακο





___



ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΣΑΝΤΑΣ ΜΕ ΠΑΛΙΟ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ

Η Helmepa έστειλε στα μέλη της ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πρακτικό βιντεάκι με το οποίο πραγματικά μπορούμε να μεταμορφώσουμε ένα παλιό μπλουζάκι σε μια χρηστική τσάντα. Ανακύκλωση ουσιαστικά και τίποτε δεν πάει χαμένο! Για δείτε και αν θέλετε μπορείτε να το δοκιμάσετε. Αν το κάνετε μην ξεχάσετε να ανεβάσετε τις φωτογραφίες σας στον τοίχο του Lino της Helmepa.

ΕΔΩ: https://www.youtube.com/watch?v=pfq2amzrB68&feature=youtu.be

 ΠΕΙΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Δείτε το παρακάτω βίντεο που ετοίμασε η Παιδική Helmepa για τον κύκλο του νερού και δοκιμάστε το στο σπίτι.


https://www.youtube.com/watch?v=dNUJtxM2LYg&feature=youtu.be












Μεσοστιχίδες για το Περιβάλλον και τη Ναυτιλία
 



5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας περιβάλλοντος η Παιδική Helmepa μας υπενθυμίζει ότι: "αποτελούμε απλώς έναν κρίκο στην αλυσίδα της ζωής του πλανήτη μας και πρέπει να λειτουργούμε με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον χωρίς να το υποβαθμίζουμε". Επίσης, μας υπενθυμίζει ότι επιστρέφουμε στις θάλασσες και στις παραλίες με ΠΡΟΣΟΧΗ και ΣΕΒΑΣΜΟ στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της πατρίδας μας χωρίς να το επιβαρύνουμε με πλαστικά μιας χρήσης και άλλα απορρίμματα.
Για την Ημέρα αυτή ετοιμάσαμε ένα σχέδιο μαθήματος για τα φυτά και τον κύκλο ζωής της πεταλούδας. Είδαμε, ακούσαμε, μάθαμε, παίξαμε και φυτέψαμε. 























                    





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου