Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ! "ΟΤΑΝ Ο ΚΥΛΙΝΔΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΚΩΝΟ ΚΑΙ Ο ΚΩΝΟΣ ΤΗ ΣΦΑΙΡΑ"

Αφού παρατηρήσαμε πίνακες ζωγραφικής όπου εικονίζονται γεωμετρικά στερεά σχήματα, όπως οι παρακάτω,
των Kazuya Akimoto
 




 του Mondrian


 αλλά και υλικό που συγκεντρώσαν τα παιδιά με τους γονείς τους στο σπίτι και στο διαδίκτυο μαζί στο Νηπιαγωγείο μας,



  • ανακαλύψαμε μέσα από παρατήρηση, συγκρίσεις και συζήτηση τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του κάθε σχήματος ξεχωριστά.  Γίναν οι απαρραίτητες συσχετίσεις τους με τα αντίστοιχα γεωμετρικά επίπεδα σχήματα και  ως εξαιρετικοί ερευνητές σε ομάδες εντοπίσαν ανάλογα σχήματα σε αντικείμενα της τάξης μας, τα οποία αφού τα συγκέντρωσαν μας τα παρουσίασαν στην ολομέλεια, αιτιολογώντας και επιχειρηματολογώντας για τις επιλογές τους.




  • Έπαιξαν με τα σχήματα που βρήκαν χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους και  αναπαράστησαν με το σώμα τους όσα από αυτά μπόρεσαν, όπως για παράδειγμα ο κύλινδρος και η σφαίρα, που τους διασκέδασε πολύ.
  
  • Στη συνέχεια αποτύπωσαν κι επιβεβαίωσαν τις γνώσεις τους στο χαρτί, αντιστοιχίζοντας τα στερεά με εικόνες αντικειμένων.
ΟΤΑΝ Ο ΚΥΛΙΝΔΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΚΩΝΟ ΦΤΙΑΞΑΝ ΜΙΑ ΠΟΛΗ 
  • Μετά τις "σχηματόπολεις"κατα τα πρότυπα έργων του Πωλ Κλεέ, που προέκυψαν από σύνθεση διαφόρων σχημάτων, όπως είδαμε σε προήγούμενες αναρτήσεις, τα παιδιά πρότειναν να δημιουργήσουμε και μια πόλη με στερεά γεωμετρικά σχήματα. Προβληματιστήκαμε και αναζητήσαμε λύσεις γαι τον τρόπο πραγματοποίησεις της ιδέας αυτής. Τελικά επικράτησε η ιδέα των κυλίνδρων από χαρτιά υγείας και κουζίνας, που θα χρησίμευε ως σπίτι, πολυκατοικία και κορμός δέντρων. Ο κώνος θα αποτελούσε τις στέγες  ων σπιτιών. Κατόπιν προστέθηκαν λόγω άνοιξης και πάσχα, φυσικά, λουλούδια  πεταλούδες, μέλισσες, πασχαλίτσες, λαγοί και κοτοπουλάκια, με σώμα από κυλίνδρους χαρτιών. Οι κύλινδροι χρωματίστηκαν ανάλογα με τη χρήση τους, με πινέλα και νερομπογιές. Αφού στέγνωσαν, ζωγραφίστηκαν και συναρμολογήθηκαν με τα υπόλοιπα κομμάτια που σχεδίασαν κι έκοψαν τα παιδιά.





  •  Πόλη  χωρίς  αυτοκίνητα..;  αναρωτήθηκαν τα αγόρια μας. Νάτα λοιπόν και τα αυτοκίνητά μας, και μάλιστα αγωνιστικά με το δικό του αριθμό το καθένα.

  • Και σας παρουσιάζουμε τη σύνθεσή μας, η οποία  όπως καταλαβαίνεται μας προέκυξε  σταδικά, ύστερα από πολλές ιδέες και πολλή δημιουργική δουλειά, που όμως τα παιδιά, πραγματικά, απόλαυσαν.


  • Μέσα στις διάφορες κατασκευές που κάναμε για το Πάσχα, προέκυψε και η ιδέα να φτιάξουμε λαγους και κοτοπουλάκια. Κάποια από αυτά προσθέσαμε στην πόλη μας, ενώ τα υπόλοιπα,  αποτέλεσαν τις αυγοθήκες μας. 
 
ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ
  • 'Ενα άλλο στερεό σχήμα το οποίο  ανακαλύψαμε λοιπόν, βάφοντας αυγά ήταν το σχήμα των αυγών, το ωοειδές, που μοιάζει σύμφωνα με τα παιδιά "με τη σφαίρα αλλά είναι σαν κάποιος να την πάτησε". Έτσι ενώ για τα σπίτια "παντρέψαμε" τον κύλινδρο  με τον κώνο και στα δέντρα τον κύλινδρο με τη σφαίρα, τώρα "παντρέψαμε" τον κύλινδρο με το ωοειδες".
 
  • Βάψαμε  και ζωγραφίσαμε αυγά με διάφορες τεχνικές, όπως
με τον κλασικό τρόπο
 
  •  με υγρά γκοφρέ χαρτάκια διαφόρων χρωμάτων τυλιγμένα στο αυγό
 


  • διάφορες γραμμές και σχέδια με κηρομπογιές  και  βουτώντας τα σε μπογιές που προέκυψαν από χρωματιστα γκοφρέ


 ΟΤΑΝ Ο ΚΩΝΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗ ΣΦΑΙΡΑ ΠΑΓΩΤΟ ΕΓΙΝΕ ΤΡΕΛΑ
  •  Το πρώτο πράγμα που  ήρθε στο μυαλό των παιδιών μιλώντας για τον κώνο, ήταν το χωνάκι. Ε.. δεν χάσαμε λοιπόν την ευκαιρία και αυτή τη φορά "παντρέψαμε" τον κώνο  με τη σφαίαρα και με το αποτέλεσμα αρχίσαν να μας τρέχουν τα σάλια και  να ονειρευόμαστε το καλοκαίρι !
            Έτσι, δεσμευτήκαμε να φτιάξουμε κάποια στιγμή λίγο αργότερα στην τάξη μας,  πραγματικό παγωτό με τραγανό χωνάκι και να φάμε.... και τη σφαίρα και τον κώνο.... Μμμμμ...!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου