Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Περιμένοντας την Καθαρά Δευτέρα

Με αφορμή τον πίνακα του Σπύρου Βασιλείου "το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας",


Μιλήσαμε για τα έθιμα της ημέρας αυτής, το πέταγμα του χαρταετού,  τα σαρακοστιανά εδέσματα και την περίοδο της Σαρακοστής γενικότερα.
Παρατηρήσαμε τον πίνακα και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τι φαγητά υπήρχαν στα πιάτα καταλήγοντας στα νηστίσιμα τρόφιμα. Μέσα από στοχευμένες ερωτήσεις μετρήσαμε πιάτα, χαρταετούς και ποτήρια, απαριθμήσαμε χρώματα, σχήματα, και αναφερθήκαμε σε χωροχρονικες έννοιες. Ανακαλύψαμε κρυμμένα αντικείμενα, όπως πρόσωπα, ένα μπαστούνι και κάναμε υποθέσεις για τον ιδιοκτήτη του καπέλου αλλά και για τον τόπο του πίνακα.
Δώσαμε τον δικούς μας πιθανούς τίτλους στον πίνακα και συζητήσαμε για το πια νηστίσιμα φαγητά θα προτιμούσαμε εμείς να έχει επάνω το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας.
Επιπλέον, κλείνοντας τα μάτια, ονειρευτήκαμε το δικό μας χαρταετό. Ο καθένας περιέγραψε πως θα ήθελε να είναι ο δικός του πολύγωνος χαρταετός και στη συνέχεια προχωρήσαμε στην κατασκευή του με χαρτόνια, χρώματα, πολύχρωμα χαρτιά, ψηφίδες από εφημερίδες και πολλή πολλή φαντασία. Το αποτέλεσμα πραγματικά μαγικό!
Απολαύστε τους...!



















Ο κάθε χαρταετός μόλις ολοκληρώνονταν μοιραζόταν μαζί μας τη δική του μοναδική ιστορία.
Διαβάζοντας το ποίημα "χάρτινο πουλί" και με βάση την ιστορία που φαντάστηκαν και αφηγήθηκαν για το ταξίδι του δικού τους χαρταετού, ζωγράφισαν αυτό που βλέπει ο χαρταετός τους από ψηλά.
Το φύλλο εργασίας είναι από κάποιο ιστολόγιο, που δυστυχώς δεν θυμάμαι και ας με συγχωρέσει η συνάδελφος που δεν το αναφέρω.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου