Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

"Η κυρά μας η Σαρακοστή"

Μιλήσαμε για το έθιμο της "κυρά Σαρακοστής", ένα από τα παλαιότερα έθιμα της Ελληνικής κοινωνίας που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Ουσιαστικά αποτελούσε ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για την περίοδο της Σαρακοστής ενώ ολόκληρη η παρουσία της Κυράς Σαρακοστής συμβολίζει τη νηστεία και την κατάνυξη των ημερών.
Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα και ονομάζεται έτσι γιατί περιλαμβάνει ακριβώς σαράντα ημέρες δηλαδή από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου.
Μεγάλη ονομάζεται όχι για τη μεγάλη διάρκειά της αλλά για τη σημασία της που γίνεται σε ανάμνηση των Παθών του Χριστού και αποτελεί την προετοιμασία των πιστών για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα.
Σαρακοστή λέμε τις 40 μέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα. Από πολύ παλιά υπάρχει η συνήθεια να νηστεύουμε, για να μιμηθούμε τη νηστεία που έκανε ο Χριστός στην έρημο. Η Σαρακοστή περνά αργά γι’ αυτούς που νηστεύουν , ιδίως τις τελευταίες μέρες.
Έτσι, επειδή παλιά δεν είχαν τα σημερινά ημερολόγια για να μετρούν το πέρασμα της νηστείας, έφτιαχναν αυτό μετρητάρι με αλεύρι και νερό το οποίο και στη συνέχεια έψήναν.
Πηγή: http://www.ekriti.gr/ellada-afieromata/ethimo-tis-kyra-sarakostis#sthash.clGDRxop.dpbs 

Μάθαμε το σχετικό ποίημα...

Διαβάσαμε  αυτό το ιδιαίτερα βοηθητικό, διαφωτιστικό και προσιτό για τα μικρά παιδιά βιβλίο...
 

και φυσικά προχωρήσαμε στην εκτέλεση της παρακάτω συνταγής...
Στη συνέχεια κατασκευάσαμε τις ομαδικές μας και τις ατομικές μας με χαρτί, πλαστικά πιάτα και κολλήσαμε στο πιάτο νηστήσιμα τρόφιμα που τα παιδιά βρήκαν και κόψαν από διάγορα φυλλάδια.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου