Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Πολυτεχνείο και "το κανόνι της ειρήνης"

Προσεγγίσαμε τα γεγονότα και τις έννοιες "Δημοκρατία και Δηκτατορία" μέσα από σχετικές φωτογραφίες, βιντεάκια, τραγούδια και το βιβλίο της Κ. Αρμενιάκου
 "Η κυρά Δημοκρατία". Αναγνωρίσαμε και  συμμεριστήκαμε τα συναισθήματά των φοιτητών και των ανθρώπων της περιόδου εκείνης, φόβος, θλίψη, πόνος, θυμός, αγωνία, καταπίεση. Γράψαμε συνθήματα και διαδηλώσαμε για την Ειρήνη, απαραίτητη προυπόθεση για την οποία - σύμφωνα με τα παιδιά - είναι η Δημοκρατία, μια και η κυρά Δημοκρατία κρατούσε στα χέρια της το περιστέρι, το σύμβολο της ειρήνης.



Είδαμε και διαβάσαμε την οπτικοποιημένη παρουσίαση του παραμυθιού της Φρόσως Χατόγλου "το κανόνι της Ειρήνης" από το εξαιρετικό ιστολόγιο της Σουλτάνας Μάνεση. Ήταν μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε, από την ενότητα της 28ης Οκτωβρίου και να επαναξιολογήσουμε τις νέες γνώσεις μας σχετικά με την ειρήνη και τον  πόλεμο.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ

Τα παιδιά πρότειναν να φτιάξουμε τα δικά μας κανόνια της ειρήνης και ένα τανκ
 "κακό" όπως είπε ο Δημοσθένης μας, σαν αυτό που είδαμε να γκρεμίζει την πόρτα του Πολυτεχνείου.

Το "κακό" τανκ

Τα κανόνια της Ειρήνης


Με την ευκαιρία είδαμε τον πίνακα του Pablo Picasso "Guernica", που αναπαριστά την απόγνωση και φρίκη του πολέμου. Τα παιδια προσπάθησαν να εντοπίσουν κομμάτια του πίνακα και να τα τοποθετήσουν στη σωστή θέση.


Στη συνέχεια τα παιδιά πρότειναν να χωριστούν σε δύο ομάδες και να φτιάξουν τη δική τους Guernica της Ειρήνης και του Πολέμου.

Η Guernica του Πολέμου

Η Guernica της Ειρήνης



Βρήκαμε λεξούλες από  Ππ ( Πολυτεχνείο, Πόλεμος) και Δδ, κοινό αρχικό γράμμα και στις δύο λέξεις 
(Δημοκρατία, Δικτατορία) όπως διαπίστωσαν τα παιδιά αλλά και με κοινό αριθμό συλλαβών.


Γράψαμε κι εμείς το σύνθημα " ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ",  βρίσκοντας, κόβοντας και κολλώντας τα γράμματα για να συνθέσουμε τις λέξεις.

Παίξαμε στον υπολογιστή συνθέτοντας puzzles, λέξεις και μετρώντας χρησιμοποιώντας φωτογραφικό υλικό από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, με δραστηριότητες που γίναν στο Jclic από τη δική μας Τάνια.



Η ατομικές μας κατασκευές για το Πολυτεχνείο



Και η ομαδική μας











Τελειώσαμε,αυτή τη φορά, με ένα ιστόγραμμα το οποίο  λειτούργησε ως αξιολόγηση στο θέμα μας.

Κλείσαμε με τη γιορτή μας επιφυλλάσσοντας στα παιδιά μας μια έκπληξη!
Κουκλοθέατρο...! Και τι άλλο... " το κανόνι της Ειρήνης"!!!



Τέλος, παρακολουθήσαμε το υπέροχο animation "12410 και 1 τριαντάφυλλα" και κλείσαμε τη γιορτή μας γλυκά  γεμάτοι συναισθήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου