Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 στο Νηπιαγωγείο μας

Αφόρμηση για την ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα κάποιες φωτογραφίες που αφήσαμε και ανακάλυψαν τα παιδιά στη γωνιά της  παρατήρησης.
 Φωτογραφίες παλιές με σκηνές πολέμου και άλλες σύγχρονες με σκηνές ειρήνης.
Έτσι ξεκίνησε η συζήτησή μας για τον ΠΟΛΕΜΟ και την ΕΙΡΗΝΗ, ανιχνεύοντας τις υπάρχουσες γνώσεις των παιδιών και καταγράφοντας όσα μας είπαν.

  
Προχωρήσαμε σε συγκρίσεις εννοιών ΠΟΛΕΜΟΣ - ΕΙΡΗΝΗ, ΠΑΛΙΑ - ΤΩΡΑ και ομαδοποιήσεις.
 
Η επίσκεψή μας στο Στρατιωτικό μουσείο, που προηγήθηκε, ενθουσίασε τα παιδιά και βοήθησε βιωματικά στην προσέγγιση του θέματος. 
Μερικές από τις ζωγραφιές των παιδιών μετά την επίσκεψη.


Παρακολουθήσαμε στον βιντεοπροβολέα την ιστορία " Ο Γίγαντας και ο νάνος" της Γαλάτειας Σουρελή (https://www.youtube.com/watch?v=3vtzk4z2Guw)  και προσεγγίσαμε τα γεγονότα του '40 σαν παραμύθι. Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε την ιστορία και τη δραματοποιήσαμε.

  


Διαβάσαμε το βιβλίο του Φ. Μανδηλαρά
και επεξεργαστήκαμε έννοιες και εικόνες.
Τα παιδιά   τοποθετώντας κάρτες-εικόνες γεγονότων με σωστή χρονκή ακολουθία αφηγήθηκαν μόνα τους τα γεγονότα.

Παίξαμε με τις λέξεις "ΟΧΙ", "ΑΕΡΑ", "ΣΗΜΑΙΑ", "ΠΟΛΕΜΟΣ", "ΕΙΡΗΝΗ"  συνθέτοντάς τες με διάφορους τρόπους και υλικά - γράμματα από τη γωνιά της γραφής, πλαστελίνη, γκοφρέ, μαρκαδόρους και τις εντοπίσαμε σε αποκόμματα εφημερίδων της εποχής.


 Βρήκαμε λέξεις που ξεκινούν από το γράμμα "Ο", τις καταγράψαμε και τις ζωγραφίσαμε.

Συγκρίναμε σημαίες διαφόρων κρατών ως προς το χρώμα και το σχέδιο και αναγνωρίσαμε τη δικιά μας.
Απαντήθηκαν ερωτήματα σχετικά με την επιλογή των χρωμάτων της σημαίας μας και αφού μετρήσαμε τις μπλε και λευκές λωρίδες κάναμε προσθέσεις και αντιστοιχίσαμε τον αριθμό τους με τον αριθμό συλλαβών του συνθήματος " ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ".
Ζωφραφίσαμε το ποίημα "ΑΣΠΡΟ - ΓΑΛΑΖΙΟ" (από το http://dreamskindergarten.blogspot.gr)
 και φτιάξαμε γιρλάντες με σημαιούλες της ειρήνης σε άσπρο - γαλάζιο, ώστε να στολίσουμε το Νηπιαγωγείο μας για τη γιορτούλα μας.
Ένα αγόρι και ένα κορίτσι αποτέλεσαν το πατρόν για τη δημιουργία του Πολέμου και της Ειρήνης.
Τα παιδιά χωρισμένα σε 2 ομάδες φτιάξαν τον κ. Πόλεμο και την κ. Ειρήνη με ανάλογες ζωγραφιές και χρώματα οι οποίοι και αποτέλεσαν το κύριο μέρος του σκηνικού για τη γιορτή μας.


Συνθέσαμε τους αριθμούς 28 και  1940 και προχωρήσαμε σε κατασκευή που στόλισε αρχικά το σκηνικό της γιορτής και κατόπιν τα παιδιά πήραν στο σπίτι τους.


Η γιορτούλα μας ήταν γεμάτη χαρούμενες, όμορφες φατσούλες, πολλά ποιηματάκια, τραγούδια και παρέλαση φυσικά! Σημαιοφόροι...; ΌΛΟΙ με τη σειρά!





Και φυσικά κλείσαμε με τον Εθνικό μας Ύμνο.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου