Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

Φθινοπωρινοί " πειραματισμοί "...!

Η ενασχόλησή μας με τη θεματική "ελιά - λάδι" μας έδωσε ευκαιρίες για πειράματα και φυσικές επιστήμες...!
Αναμείξαμε λάδι, ξύδι, λεμόνι, καφέ, αλάτι , ζάχαρη, τέμπερα με νερό και βγάλαμε τα συμπεράσματά μας. Πριν φτάσουμε όμως εκεί σκεφτήκαμε, κάναμε υποθέσεις και μετά εκτελέσαμε τα πειράματά μας.
 Καταγράψαμε τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματά μας.
 Εντοπίσαμε τα κύρια χαρακτηριστικά των υλικών μας, βρήκαμε ομοιότητες και διαφορές και διαπιστώσαμε τις ιδιότητες των υλικών μας.
ΔΙΑΛΥΤΌΤΗΤΑ -ΒΥΘΙΣΗ-ΠΛΕΥΣΗ.
Τα πειράματά μας στην ολομέλεια,

Το κάθε παιδί ανέλαβε να εκτελέσει κι ένα διαφορετικό πείραμα στο σπίτι του και με τη βοήθεια των γονέων θα κατέγραφε τα αποτελέσματα. Στη συνέχεια ο καθένας παρουσίασε το δικό του και τα συμπεράσματά του στην ολομέλεια.
Την επόμενη μέρα τα ενθουσιασμένα από τη διαδικασία αυτή ζήτησαν να συνεχίσουμε κι έτσι ήταν μια ευκαιρία και για εμένα να προχωρήσουμε στο φαινόμενο της Βύθισης και της Πλεύσης.
Στις δραστηριότητές μας αυτές καλέσαμε να συμμετέχει και το κλασικό τμήμα. Έτσι, αφού χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, όρισαν τον αρχηγό της κάθε ομάδας οι οποίοι και πήραν στα χέρια τους 2 φύλλα καταγραφής με διάφορα εικονιζόμενα αντικείμενα. Σε ένα τραπέζι είχα συγκεντρώσει μπερδεμένα τα αντικείμενα και των δύο φύλλων μαζί με άλλα άσχετα. Οι αρχηγοί όρισαν 3 παιδιά από κάθε ομάδα, που θα τους βοηθούσαν στην εύρεση και συλλογή των αντικειμένων του φύλλου τους.
                                       Ορισμός ομάδων και αρχηγού από τα ίδια τα παιδιά.

                  Αρχηγοί και βοηθοί βρίσκουν τα αντικείμενα του δικού τους φύλλου καταγραφής.

 Στα τραπέζια, τώρα, της ομάδας τους εκτελούν τα πειράματα κάθε παιδί με τη σειρά, την οποία ορίζει ο αρχηγός. Κάθε ομάδα έχει γεμίσει μία κούπα με νερό και ρίχνει σε αυτό ένα ένα τα αντικείμενά της. Πριν από αυτό συζητούν και κάνουν υποθέσεις για τον εάν το αντικείμενο θα βυθιστεί ή θα επιπλεύσει και καταγράφουν τις υποθέσεις τους στο φύλλο καταγραφής τους.

             
                                    Κατόπιν εκτελούν και παρατηρούν και πάλι καταγράφουν.                      Τέλος, σημειώνουν τα αποτελέσματα με Β(Βυθίζεται) και με Ε (Επιπλέει).
                                                              
                                                                 Τα αποτελέσματα:

Μέσα από τις δοκιμές τους, λοιπόν, τροποποιούν μόνοι τους τις αρχικές αντιλήψεις και οδηγούνται αβίαστα και ευχάριστα στη μάθηση.
Έπειτα, ο αρχηγός της κάθε ομάδας παρουσίασε στην ολομέλεια τα πειράματα, τα αποτελέσματα και συμπεράσματα της ομάδας του.

 
Τέλος, για καλύτερη εμπέδωση και αξιολόγηση συμπλήρωσαν ένα ατομικό φύλλο για τον έλεγχο
των νέων γνώσεων που απέκτησαν.

Κλείσαμε με την υπόσχεση ότι θα το  επαναλάβουμε με νέα πειράματα!
Ο Χειμώνας με το κρύο, το χιόνι και τους πάγους μάλλον μας περιμένει για ΤΗΞΗ - ΠΗΞΗ...εεε?

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου