Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ"

 Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης, φέραμε στο νηπιαγωγείο μας διάφορους κουμπαράδες, παλιούς, καινούριους και εικόνες αυτών.


 Τα τους παρατήρησαν κι έτσι ξεκίνησε η συζήτησή μας για την ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ.
"Αποταμιεύσαμε" λεξούλες από Αα που βρήκαν τα παιδιά..
  


Είδαμε την ιστορία του Αισώπου "Ο Τζίτζικας και ο Μέρμυγκας", τα παιδιά συμπαίραναν την αξία της αποταμίευσης και της οικονομίας και στη συνέχεια την αναδιηγήθηκαν δίνοντας κι ένα διαφορετικό τέλος κάθε φορά.

 Διαβάσαμε την ιστορία  "Αν κάθε μέρα...", καταλήξαμε πως "αν κάθε μέρα βάζουμε ένα κέρμα στον κουμπαρά μας τότε σε μερικά χρόνια θα έχουμε πολλά!".
Αυτό που τονίσαμε ωστόσο και διαπιστώσαμε ήταν πως για να είμαστε ευτυχισμένοι και πραγματικά πλούσιοι χρειαζόμαστε πράγματα που δεν αγοράζονται με χρήματα όπως: ΑΓΑΠΗ, ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΦΙΛΟΥΣ, ΑΓΚΑΛΙΕΣ, ΒΟΛΤΕΣ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΟ, ΑΣΤΕΙΑ, ΓΕΛΙΟ, ΧΑΡΑ.
Με όσα, λοιπόν, ειπώθηκαν από τα παιδιά και τη συχνότητά τους, και μέσα από την εφαρμογή Tagxedo που δημιουργεί σύννεφα λέξεων δημιουργήσαμε το δικό μας "αστέρι του πλούτου"! Έτσι διαπιστώσαμε βλέποντας τις λέξεις με μεγάλα γράμματα τι είναι σημαντικότερο για την πλειοψηφία.


 Κατόπιν φτιάξαμε στα πρότυπα της ιστορίας αυτής, τα δικά μας "αν κάθε μέρα... τότε σε μερικά χρόνια...", που ήταν πράγματι πολύ ενδιαφέροντα, γι΄αυτό και αποφασίσαμε να τα φτιάξουμε κι εμείς  το δικό μας βιβλίο " Αν.... τότε...".

Είδαμε χρήματα - κέρματα και χαρτονομίσματα, αληθινά και ψεύτικα. Παίξαμε με αυτά ώστε να μάθουν τα παιδιά να τα αναγνωρίζουν και να αντιληφθούν κάπως την ποσοτική και ποιοτική  τους αξία και τι θα μπορούσαν να αγοράσουν με αυτά.
  


 Στη συνέχεια τα χρησιμοποίησαν για τα ψώνια τους στα παιχνίδια ρόλων που παίξανε αλλά και στο μαγαζάκι.


 Ήταν μια καλή ευκαιρία για πολλές  μαθηματικές έννοιες: λίγα, πολλά, τόσα όσα, προσθέσεις, αφαιρέσεις, συγκρίσεις, ομαδοποιήσεις, ταξινομήσεις.

Διαβάσαμε εικονόλεξα με σχετικές παροιμίες και αινίγματα και  κατασκευάσαμε τους δικούς μας κουμπαράδες ΠΑΝΤΑ για να έχουμε χρήματα για πάντα!


Φτιάξαμε βιβλιάρια τραπέζης, ταυτότητες και κάρτες ανάληψης ώστε να πραγματοποιήσουμε τις συναλλαγές μας " αναλήψεις και καταθέσεις" στην "τράπεζα" που λειτούργησε στο κλασσικό τμήμα του νηπιαγωγείου μας, ακολουθώντας όλες τις τυπικές διαδικασίες .




 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου