Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

3ος ΣΤΑΘΜΟΣ: LEONID AFREMOV ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

Επόμενος σταθμός μας η Λευκορωσία με αφορμή τον πίνακα του Leonid Afremov "Βόλτα στη βροχή". Περιηγηθήκαμε στο δαδίκτυο, γνωρίσαμε τον ζωγράφο, θαυμάσαμε πολλά από τα έργα του και γνωρίσαμε τη χώρα του την Λευκορωσία. Αναζητήσαμε την χώρα στον χάρτη και την υδρόγειο και είδαμε τη σημαία της. Έτσι αποφασίσαμε να χρωματίσουμε τη σημαία της χώρας, να γράψουμε το όνομα της και να μάθουμε στη γλώσσα της τις λέξεις: αγάπη και φίλος (каханне και сябар), τις οποίες και ακούσαμε στο διαδίκτυο.

 
το φύλλο εργασίας για τη σημαία









  • Μας εντυπωσίασαν τα χρώματα και η τεχνική του και τα παιδιά εντόπισαν το αγαπημένο θέμα του,τη βροχή, κοινό στους περισσότερους πίνακες. Κλείσαμε τα μάτια και χωθήκαμε κι εμείς με τη φαντασία μας μέσα στους πίνακες, περπατήσαμε στη βροχή δίπλα στα πρόσωπα, συνομιλήσαμε μαζί τους, ακούσαμε τους ήχους της βροχής, των πεσμένων φύλλων, μυρίσαμε το βρεγμένο χώμα και φτιάξαμε τη δική μας ιστορία: "Μία βόλτα στη βροχή". Όρος ήταν να τελειώνει η ιστορία μας με έναν από τους πίνακες του Afremov, ο οποίος και θα αποτελούσε την τελευταία εικόνα της. Ορίσαμε τα πρόσωπα, τον τόπο και χρόνο της ιστορίας και στη συνέχεια πλέξαμε την ιστορία που θα μας οδηγούσε στον πίνακα που θα αποτελούσε και το τέλος της ιστορίας.
Η ΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ





ΚΑΙ ΕΔΩ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ


  • Συγκρίναμε διάφορους πίνακες και βρήκαμε ομοιότητες και διαφορές. Μετρήσαμε δέντρα, πρόσωπα, σειροθετήσαμε από τα λιγότερα στα περισσότερα και εντοπίσαμε τις ισότητες.
  • Κόψαμε τον παρακάτω πίνακα στη μέση και συνεχίσαμε τον πίνακα με τον δικό μας τρόπο, προσθέτοντας τον εαυτό μας, αυξάνοντας τα πρόσωπα του πίνακα σε 3+1=4.










  • Επίσης, δημιουργήθηκε ένα ομαδικό ταμπλό με τα παιδιά μας και τις ομπρελίτσες τους

  •  Διαβάσαμε τις ιστορίες :

  •  μιλήσαμε για το νερό και που μπορεί να το συναντήσουμε


  •  δημιουργήσαμε τους δικούς μας σταγονούληδες τους οποίους και στείλαμε στη Μολδαβία στα πλαίσια ενός προγράμματος eTwinning με τίτλο "Child Drop",  που μας προέκυψε και δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά να συμμετέχουμε. Το θέμα αφορά την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβαλλοντικά και πιο συγκεκριμένα στην συνετή χρήση και στην εξοικονόμηση του νερού.
ΟΙ ΣΤΑΓΟΝΟΥΛΗΔΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙΝΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΠΟΥ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΣ ΣΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ

  • για τη χρησιμότητά του και  δημιουργήσαμε ένα βίντεο στο Movie Maker με τίτλο: " Μια μέρα χωρίς νερό..., το οποίο και θα μοιραστούμε με τους φίλους μας από άλλες χώρες στο πρόγραμμα e-twinning Child Drop.
 


  • και για τον κύκλο του νερού:
- δραματοποιήσαμε τον Κύκλο του νερού





- Τον αποτυπώσαμε στο χαρτί σε ένα ομαδικό έργο με χρώματα, πινέλα, σφουγγάρια και ταμπελίτσες με τις ανάλογες λεξούλες γραμμένες από τα ίδια τα παιδιά.



  • Δημιουργήσαμε μια κατασκευή για τον κύκλο του νερου που την πήραν στο σπίτι τους. Ιδιαίτερα πολύτιμο  στη διαπραγμάτευση του θέματος αυτού στάθηκε για εμάς το υλικό από τον ιστότοπο του Πυθαγόρειου Νηπιαγωγείου (http://pythagoreionip.blogspot.gr/search/label/%CE%9D%CE%95%CE%A1%CE%9F) και ευχαριστούμε από καρδιάς την κ. Μαρία Χατζηπαναγιώτου γι΄αυτό.








  • Μέσα από πειράματα ανακαλύψαμε τις ιδιότητες του νερού και τις καταστάσεις του: ΥΓΡΗ, ΑΕΡΙΑ, ΣΤΕΡΕΗ. Πειραματιστήκαμε  με τη βύθιση - πλεύση, τη διαλυτότητα των υλικών, δημιουργήσαμε βροχή, και φτιάξαμε γλυπτά από πάγο. Προσπαθήσαμε να επιλύσουμε προβλήματα, κάναμε υποθέσεις, βγάλαμε συμπεράσμα και χαρήκαμε δοκιμάζοντας και ανακαλύπτοντας. 
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΤΟ ΧΡΩΜΑΤΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΜΕ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΆ ΡΟΥΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟ ΝΕΡΟ





ΒΥΘΙΣΗ - ΠΛΕΥΣΗ




ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΤΟΤΗΤΑ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
 



ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΑΠΌ ΠΑΓΟ και γενικά κάναμε διάφορα ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΟ



 

ΛΥΩΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΟ ΚΑΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕ ΝΕΡΟ
ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΠΑΓΑΚΙΑ ΞΑΝΑΧΡΩΜΑΤΙΣΑΜΕ ΤΟ ΣΚΕΤΟ ΝΕΡΟ


ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΛΥΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΤΡΙΒΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΧΕΡΙΟΥ

 ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ


ΣΤΟ ΠΕΡΒΑΖΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ ΕΞΩ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΤΟ ΝΕΡΟ ΈΓΙΝΕ ΠΑΓΟΣ (ΣΤΕΡΕΟ)
 ΦΥΛΑΚΙΣΑΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ
και μετά προπαθήσαμε να τα ελευθερώσουμε με διάφορους τρόπους που σκεφτήκαν τα παιδιά
ΤΟ ΝΕΡΟ ΈΓΙΝΕ ΑΤΜΟΣ (ΑΕΡΙΟ)
 ΕΓΙΝΕ ΒΡΟΧΗ
  •  Στη συνέχεια ακολουθούν 3 φύλλα εργασίας που ετοίμασα και δουλέψαμε με τα παιδιά, για το γράμμα Ββ, με τους αριθμούς από το 1-4 και τη λέξη "βροχή" και ένα με πρόβλημα πρόσθεσης για τον αριθμό 5.





  •  Και κλείσαμε το ταξίδι μας αυτό δημιουργώντας ένα ποίημα για το "Φθινόπωρο", με αφορμή όσα είδαμε στους πίνακες του Van Gogh και του Leonid Afremov. Το συνθέσαμε, αφού έδωσα στα παιδιά εικόνες/λέξεις ώστε να τα βοηθήσω, κατόπιν του δώσαμε μια απλή μελωδία και το κάναμε τραγούδι και τέλος το κάθε παιδί το ζωγράφισε.
Το ποίημά μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου