Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

Τα κάλαντα της άνοιξης

Καλώς μας ήρθες άνοιξη!
Ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης. Ο καιρός είναι ιδιαίτερα άστατος: ενώ έχουμε λιακάδες ξαφνικά χειροτερεύει με κρύα και βροχές πολλές φορές και χιόνια.Γι’ αυτό και ο λαός μας τον αποκαλεί Πεντάγνωμο, Γδάρτη, Παλουκοκαύτη αλλά και Ανοιξιάτη .
Για να μη μας κάψει ο ήλιος βάλαμε Μάρτη και όταν δούμε ένα χελιδόνι θα κρεμάσουμε τον Μάρτη σε ένα κλαδί δέντρου.

 Στη συνέχεια πήραμε τα χελιδόνια μας και βγήκαμε να πούμε στη γειτονιά τα κάλαντα της άνοιξης 
Με τη συνοδεία μουσικών οργάνων  είπαμε τα κάλαντα και στο τμήμα ένταξης
Ακούσαμε την παράδοση για τις γυναίκες του Μάρτη. Σύμφωνα με αυτήν :
Κάποτε οι μήνες αποφάσισαν να παντρευτούν. Ο καθένας βρήκε μια γυναίκα που του άρεσε και την παντρεύτηκε. Ο Μάρτης δε φρόντισε το ζήτημα μόνος του και έβαλε προξενητάδες να του βρούνε μια γυναίκα. Εκείνοι του φέρανε μια κοπέλα η οποία ήταν τυλιγμένη με ένα μαντίλι και του είπαν ότι είναι πολύ όμορφη. Ευκολόπιστος όπως ήταν, την παντρεύτηκε.
Όταν όμως έμειναν μόνοι και έβγαλε το μαντίλι της, τι να δει; Δεν υπήρχε πιο άσχημη στον κόσμο!
Από τότε κάθε φορά που τη θυμόταν άστραφτε, βροντούσε, έβρεχε, έριχνε μπόρες, έκανε παγωνιές. Μόνο όταν ξεχνιόταν μερικές φορές, ηρεμούσε, γαλήνευε κι έκανε καλό καιρό!
Στη Μεσσηνία, λόγου χάρη, λένε ότι η γυναίκα που παντρεύτηκε ο Μάρτης, από μπροστά ήταν πολύ άσχημη, ενώ από πίσω ήταν πολύ όμορφη. Όταν ο Μάρτης τη βλέπει καταπρόσωπο κλαίει και ο καιρός χαλάει, όταν όμως την κοιτάζει από τις πλάτες ευχαριστιέται και ο καιρός καλοσυνεύει.
Γι' αυτό λέγεται και η παροιμία: «Ο Μάρτης πότε κλαίει και πότε γελάει».
Σε άλλες περιοχές η παράδοση θέλει το Μάρτη νε έχει δύο γυναίκες, τη μια πολύ όμορφη και φτωχή και την άλλη πολύ άσχημη και πλούσια. Ο Μάρτης κοιμάται στη μέση και όταν γυρίζει κατά την άσχημη, κατσουφιάζει και ο καιρός χαλάει, όταν όμως γυρίζει κατά την όμορφη, χαίρεται και γελάει, και ο καιρός είναι καλός. ζεστός με ήλιο. Τις περισσότερες φορές όμως γυρίζει κατά την άσχημη επειδή αυτή είναι η πλούσια που τρέφει και την φτωχή, την όμορφη.
Ακολούθως ζωγραφίσαμε τις γυναίκες του Μάρτη και γράψαμε τις λέξεις όμορφη και άσχημη ακούγοντας μόνο τις φωνές των γραμμάτων. Αν και δύσκολο τελικά τα καταφέραμε...
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου