Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ποιος θα βοηθήσει τη μάγισσα Συμμετρία ;

Διηγηθήκαμε στα παιδιά την ακόλουθη ιστορία "Μια φορά και έναν καιρό ζούσε σε ένα φοβερό κάστρο, όπου όλα ήταν συμμετρικά και τα πάντα ομοιόμορφα και συμμετρικά τοποθετημένα η Μάγισσα Συμμετρία. Είχε μια μανία με την τάξη και τη "Συμμετρία" και μισούσε φοβερά την ξαδέλφη της την "Ασυμμετρία". Εκεί που έκανε τον πρωινό της περίπατο στο Δάσος και τη γυμναστική της....να σου ξαφνικά  ένας λαγός...Κοιτάζει....ξανακοιτάζει....φοράει και τα μαγικά της γυαλιά....αλλά τι να δει! Ο Λαγός ήταν μισός, ένα αυτί, ένα μάτι .....Η Μάγισσα τρόμαξε....νόμιζε ότι ήταν άρρωστη. Δίπλα....μισό δέντρο...κουνούσε τα φύλλα του. Παραπέρα....μισές πεταλούδες, λες και τις έκοψες στα δυο....πετούσαν τριγύρω στα λουλούδια που μόνο τα μισά μπορούσε να δει η Μάγισσα. Άρχισε να αναρωτιέται....Κάτι δεν πήγαινε καλά στο Δάσος και η Μάγισσα έπρεπε να βρει τη λύση. Πώς θα καταφέρει όλα αυτά να τα κάνει πάλι "ολόκληρα" και πώς θα πετύχει να είναι συμμετρικά; Θα τη βοηθήσει το Μαγικό Σκουπόξυλο; Θα τη βοηθήσουν τα παιδιά; ( περιοδικό "Παράθυρο στην Εκπαίδευση" τεύχος 38 και η συνέχεια στο τεύχος 39).
Τα παιδιά κλήθηκαν να ενώσουν τα κομμάτια από τις εικόνες για να γίνουν συμμετρικές.

Όμως η μάγισσα αταξία έβαλε και δικές της εικόνες για να τους μπερδέψει. Έτσι δημιουργήθηκαν δύο ομάδες εικόνων της μάγισσας συμμετρίας και της μάγισσας Ασυμμετρίας.
Στη συνέχεια συμπλήρωσαν το δάσος της μάγισσας συμμετρίας ζωγραφίζοντας στο χαρτί.
 Ακολούθως και αφού παρατήρησαν τους πίνακες του Kazuya Akimoto
ζωγράφισαν τον δικό τους συμμετρικό πίνακα. Η προσπάθεια τους μεγάλη και το αποτέλεσμα εκπληκτικό.


Φυσικά δοκιμάσαμε να ζωγραφίσουμε συμμετρικές εικόνες και στον υπολογιστή στο λογισμικό Revelation Natural Art και στην ιστοσελίδα http://www.mathsisfun.com/geometry/symmetry-artist.html.
Δημιουργήσαμε συμμετρικές κατασκευές με το οικοδομικό υλικό


Τέλος διασκεδάσαμε παίζοντας το παιχνίδι των συμμετρικών και μη εικόνων http://www.topmarks.co.uk/flash.aspx?f=symmetry
Και επειδή μας άρεσε η συμμετρία δώσαμε στα παιδιά χρωματιστά χαρτιά τα οποία δίπλωναν στη μέση, σχεδίαζαν στο μισό χαρτί διάφορα σχέδια, τα έκοβαν και δημιουργούσαν συμμετρικές εικόνες με το αρνητικό και θετικό χώρο του σχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου