Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Παιχνίδια γνωριμίας

Καθώς μια καινούρια σχολική χρονιά άρχισε, είναι πολυ σημαντικό για την ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των νηπίων και της νηπιαγωγού και το δέσιμο της ομάδας να παίξουμε αρκετά παιχνίδια γνωριμίας.
1. Ποιος θα με φιλοξενήσει ;
Κάθε παιδί παίρνει ένα χαρτι Α4 το οποίο είναι το σπίτι του και το τοποθετεί σε ένα δικό του μέρος.Με τη συνοδεία μουσικής τα νήπια κάνουν βόλτα έξω από το σπίτι τους.Ξεσπάει όμως μία φοβερή καταιγίδα και ένα σπίτι πλυμμυρίζει και διαλύεται. Το παιδί που μένει χωρίς σπίτι στο σταμάτημα της μουσικής πρέπει να ζητήσει καταφύγιο στο σπίτι κάποιου άλλου παιδιού.


Στη συνέχεια η καταιγίδα διαλύει και άλλα σπίτια. Τα παιδιά αυτά πρέπει να ζητήσουν πάλι κάπου αλλού καταφύγιο.

Στο τέλος μένει μόνο ένα σπίτι στο οπόιο θα πρέπει να χωρέσουν όλα τα παιδιά.

2. Βρίσκω το ζευγάρι μου

Κάθε νήπιο επιλέγει στην τύχη μέσα από τη μαγική σακούλα μία χρωματιστή καρδιά. Ψάχνει να βρει το ζευγάρι του και να σχηματίσουν μαζί την καρδιά.

 Στη συνέχεια κάνουν έναν περίπατο κρατώντας σφιχτά τα χέρια τους με συνοδεία μουσικής.
Μόλις σταματήσει η μουσική τα ζευγάρια ενώνουν τα δάχτυλά τους, τα γόνατά τους, την κοιλιά τους  κλπ




 Στο τέλος κάθε ζευγάρι ζωγραφίζει το δικό του κομμάτι καρδιάς.Οι καρδιές ενώνονται και φτιάχνουν διάφορα σχήματα.

3.Προσοχή στη βάρκα !

Τα νήπια κρατούν ένα πανί περιμετρικά τη θάλασσα και κάνουν το κύμα με το χέρι τους σιγανό, δυνατό τεράστιο κουνώντας το πανί.

Πάνω στο πανί τοποθετείται ένα μπαλόνι που είναι η βάρκα.Πρέπει όλοι να συνεργαστούν για να μην βγει η βάρκα έξω από το νερό.


4. Η Αραχνούλα

Ένα νήπιο κρατάει στο χέρι του ένα κουβάρι λέει το όνομά του και ζητάει να γίνουν φίλοι με το παιδί στο οποίο δίνει το κουβάρι. Εκείνο με τη σειρά του δίνει το κουβάρι σε άλλο παιδί κ.ο.κ. ώστε στο τέλος να δημιουργηθεί ένας ιστός στον οποίο είναι μπλεγμένα τα παιδιά.  Σηκώνουμε τον ιστό  όλοι μαζί, τον ακουμπάμ εστο κεφάλι, μπαίνουμε από κάτω κ.α.Στο τέλος με ένα ψαλίδι απελευθερώνω τα παιδιά από τον ιστό και κρατάμε τα κομμάτια του.
Τοποθετούμε τα κομμάτια πάνω σε χαρτί του μέτρου για να φτιάξουμε τον ιστό και να τον έχουμε στην τάξη μας.


 Στη συνέχεια ζωγραφίζουμε τους εαυτούς μας και τους κολλάμε στον ιστό για να γίνει πιο ρεαλιστική η αναπαράσταση.
Και για να γνωρίσουμε πώς δουλεύουμε με την πλαστελίνη φτιάχνουμε ο καθένας ένα κομμάτι του ιστού για να τον συνθέσουμε.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου