Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

5ος ΣΤΑΘΜΟΣ: Η "ΒΙΒΛΙΟΤΡΕΧΑΛΑ" ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ

Μετά την ενασχόλησή μας με τις εποχές και το θέμα του χρόνου, που μας απασχόλησε με αφορμή τους πίνακες του Van Gogh και του  Leonid Afremov στα προηγούμενα "ταξίδια" μας και αφού ασχοληθήκαμε κάπως με το θέμα αυτό, είχαμε δώσει υπόσχεση να "παίξουμε" λίγο περισσότερο με τους μήνες και τις εποχές με την έναρξη του νέου έτους.  Οι εκδόσεις Ψυχογιός με τον διαγωνισμό τους "Βιβλιοτρεχάλα" για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και το βιβλίο: "Ένας μήνας σαν όλους τους άλλους" της Λότη Πέτροβιτς Ανδριτσοπούλου, μας βοήθησαν σε αυτό και αποτέλεσαν την επόμενη "στάση" μας. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να λάβουμε μέρος εκτελώντας όχι μόνο της απαραίτητες για τη συμμετοχή μας δραστηριότητες του διαγωνισμού, που ήταν η συμπλήρωση του φυλλαδίου αλλά να πάμε και λίγο παραπέρα με εμψυχώσεις.
Ξεκινήσαμε με την ανάγνωση και την νοηματική και γλωσσική επεξεργασία της ιστορίας

 
Συζητήσαμε για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μικρού αναγνώστη και που σε συνδυασμό με την οργάνωση της δανειστικής βιβλιοθήκης και τις προηγούμενες ημέρες και τη σύνταξη από τα ίδια τα παιδιά ενός συμβολαίου με κανόνες της δανειστικής βιβλιοθήκης ήταν ακόμη νωπά στη μνήμη των παιδιών.
Συνεχίσαμε με την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων του διαγωνισμού, που ήταν η δημιουργία ενός νέου εξωφυλλου για το βιβλίο, μιας σκηνής της ιστορίας σε μορφή comic, μιας αφίσας σχετικής με το θέμα, η περιγραφή και εικονογράφηση ενός από τους ήρωες της ιστορίας και  η συνέχιση της  με ένα διαφορετικό τέλος. Η φαντασία και δημιουργικότητα των παιδιών είναι ανεξάντλητη.


 Στη συνέχεια αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας κούκλες κουκλοθεάτρου με θέμα τους μήνες και τις 4 εποχές, τονίζοντας τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του καθενός και της κάθε μίας. Το κάθε παιδί ανέλαβε να δημιουργήσει έναν μήνα και αφού πλαστικοποιήθηκαν ήταν έτοιμες για δράση. Αναπαραστήσαμε την ιστορία στο κουκλοθέατρο με απίστευτη χαρά, αφού πρώτα τα παιδιά μοιράσαν τους ρόλους και τις σκηνές. Το παίξαν πολλές φορές και οι κούκλες μπήκαν στην γωνιά του κουκλοθεάτρου που δημιουργήθηκε στην τάξη με αφορμή το γεγονός αυτό. 






Έπειτα με αφορμή τον μύθο της Αρπαγής της Περσεφόνης που είχαμε δει σε προηγούμενες δραστηριότητές για την εναλλαγή των εποχών του χρόνου και την υπόσχεση να τον δραματοποιήσουμε, προχωρήσαμε σε αυτό. Ξαναθυμηθήκαμε την ιστορία, γίναν τα κοστούμια και τα καπέλα και φυσικά η διανομή των ρόλων. Το θεατρικό μας παίχτηκε πολλές φορές κατ΄απαίτηση των παιδιών και η επιθυμία τους να το παίζουν καθημερινά συνεχίστηκε για πολλές μέρες. Με αυτό τον τρόπο όλα τα παιδιά πέρασαν από όλους τους ρόλους με μεγάλη επιτυχία.
 



Για τον μύθο φτιάξαμε επίσης κούκλες με τους ήρωες του μύθου αλλά κα όλους τους θεούς του Ολύμπο και εμπλουτίσαμε τη γωνιά του κουκλοθεάτρου μας. Παίχτηκε με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό και διαπιστώσαν για άλλη μια πόσο πολύ αρέσει τους αρέσουν οι δραματοποιήσεις και το κουκλοθέατρο.

Κάναμε φυσικά και τα μαθηματικά μας προσθέτοντας τους μήνες των εποχών!

Και μια και αναφερθήκαμε στη αρχαία Ελλάδα και στο θέατρο βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και να δούμε εικόνες και βιντεάκια  για το αρχαίο θέατρο, τα μέρη του, τους ηθοποιούς, την τραγωδία, την κωμωδία και τις μάσκες, "τα προσωπεία".


Με αφορμή τα προσωπεία στην αρχαία Ελλάδα και τις απόκριες που πλησίαζαν φτιάξαμε τα δικά μας και εξασκήσαμε αρκετά την λεπτη κινητικότητα φτιάχνοντας τα μαλλιά, μια και τα παιδιά θα έπερεπε να κόψουν λωρίδες χαρτιού και τυλίγοντάς τες στην ξυλομπογιά να φτιάξουν έλικες.

 Τέλος, τα παιδιά πήραν επαίνους από τις εκδόσεις Ψυχογιός ως ενθύμιο και επιβράβευση για τη συμμετοχή τους , κάποιες μολυβοθήκες και μαζί με αυτά φτιάξαμε φτιάξαμε και ανάλογους σελιδοδείκτες.






Έτσι έκλεισε άλλο ένα σύντομο "ταξίδι" μας για να συνεχίσουμε στο επόμενο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου