Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

"Μια τελεία η αρχή για δημιουργία"

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και πάντα τις πρώτες ημέρες υπάρχει αυτή η ανασφάλεια των μικρών παιδιών για το τι μπορούν να καταφέρουν κρατώντας ένα μολύβι, μια μπογιά, έναν μαρκαδόρο. "Κυρία δεν ξέρω πως να κρατήσω τον μαρκαδόρο, δεν ξέρω να ζωγραφίζω, δεν μπορώ να βάψω, δεν θέλω...", είναι πολλές από τις δηλώσεις αγωνίας και τα παράπονα των μικρών παιδιών, που είναι υπέροχοι, αυθεντικοί καλλιτέχνες αλλά ακόμη δεν το έχουν ανακαλύψει. 
Στις 15 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, γιορτάζεται πλέον και η Παγκόσμια Ημέρα της Τελείας, μια ημέρα εμπνευσμένη από το αριστούργημα του Πίτερ Ρέυνολντς, την "Τελεία". Μία ιστορία που βοηθά τα μικρούλια μας να ανοίξουν τα φτερά τους, να αποκτήσουν το θάρρος μέσα από ένα μικρό θαυματουργό σημαδάκι να δημιουργήσουν και να αισθανθούν έτοιμοι να τα καταφέρουν αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία τους. 
ο ελάχιστο, ταπεινό σημάδι μας στον κόσμο, η τελεία, η απλή αυτή κουκίδα με τα πολλά ονόματα (τελεία, κουκίδα, βούλα, στίγμα) είναι η πρώτη αρχή να νιώσεις ότι μπορείς να αποτυπώσεις κάτι, να δημιουργήσεις, να αισθανθείς βιωματικά πως μπορείς να τα καταφέρεις, να πιστέψεις σε σένα. Αρκεί ασφαλώς να υπάρχει πλάι σου ένας δάσκαλος, ένας άνθρωπος να κάνει το όχι και τόσο αυτονόητο τελικά: να σου δώσει το χώρο και τη δύναμη να πιστέψεις ότι αυτό που κάνεις είναι κάτι, ότι δεν είναι για πέταμα και για τη λησμονιά του κόσμου" (Πηγή elniplex).
Μια τελεία, ένας κύκλος, μια βούλα αποτέλεσε, έτσι, την αρχή μας στον κόσμο της δημιουργίας και της τέχνης. Στάθηκε αφορμή για κουβεντούλες, για μαθηματικά και γνωριμία με χρώματα και υλικά, υφές, σχήματα και γραμμές, για γνωριμία με ζωγράφους και έργα τέχνης που μοιάζαν με τα δικά μας, για ομαδικές και ατομικές εργασίες, για εικαστικά ταξίδια στον κόσμο της φαντασίας και απίστευτες ιστορίες. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε και "Η Τελεία", λοιπόν, αποτέλεσε την αφόρμηση για τα φετινά μας πολιτιστικά προγράμματα:

«Artful thinking, Γνώση και Τέχνη»,
«Οι Παγκόσμιες Ημέρες του Παγκόσμιου Πολίτη» και το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας:
«Η Οδύσσεια ενός βιβλίου».



 Δοκιμάσαμε χρώματα, ανακαλύψαμε τη μαγεία της ανάμιξης και δημιουργίας νέων χρωμάτων που προκύπτουν από τα βασικά, χρωματίσαμε με νερομπογιές και πινέλα, βουτήξαμε το δαχτυλάκι μας, φελλούς και μπατονέτες σε τέμπερες...



και επίσης, η αρχική μας τελεία έγινε ο οδηγός του μαρκαδόρου μας για απίστευτες διαδρομές και εναλλαγές με τη ρυθμική συνοδεία της μουσικής. Κάπως έτσι, δημιουργήσαμε τη δική μας φανταστική ιστορία για το "ταξίδι της τελείας" αλλά ανακαλύψαμε και τα είδη των γραμμών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου