Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου " Άν κάθε μέρα".Ένα βιβλίο που μιλάει για την αποταμίευση, όχι όμως των χρημάτων, αλλά των γνώσεων, των φίλων, των εμπειριών. Τα παιδιά εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά ανα δυάδες και τριάδες ώστε να αποτυπώσουν μία "ιδέα εναλλακτικής αποταμίευσης" που τους εντυπωσίασε (ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΓΡΑΠΤΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ, ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ). Στη συνέχεια τα ίδια τα παιδιά ξεφύλλισαν τον ηλεκτρονικό βιβλίο και "ξαναδιάβαζαν" φωναχτά (ΓΡΑΠΤΟΣ ΛΟΓΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ).


Στη συνέχεια περάσαμε στην αποταμίευση χρημάτων. Παιδιά μας παρουσίασαν τους κουμπαράδες τους. Έπειτα κάθε παιδί έκοψε εικόνες κερμάτων του 1 ευρώ (τα νήπια και των 2 ευρώ), τα κόλλησαν στο πουγκί τους και προσπάθησαν να τα προσθέσουν. Προσοχή τα 2 ευρώ είναι παγίδα! Προσπαθήσαμε να υπολογίσουμε και όχι μόνο να μετρήσουμε τα κέρματα (ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΕΠΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ).



Μάθαμε τη λαϊκή παροιμία "Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι" και παίξαμε με τις λέξεις. Μετρήσαμε τις λέξεις από τις οποίες αποτελείται η παροιμία, τις διαβάσαμε, τις μπερδέψαμε και τις ξαναβάλαμε στη σειρά (ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΣ ΛΟΓΟΣ).


Δημιουργήσαμε τους "μανιταροκουμπαράδες"μας...


Τέλος, διαβάσαμε και είδαμε την ιστορία "ο Ηλίας στο χωριό του μπάρμπα Ευρούλη" και με αφορμή την ιστορία αυτή γνωρίσαμε τα νομίσματα του ευρώ και δημιουργήσαμε το ευρώδενδρο που ονειρευόταν ο Ηλίας αλλά συζητήσαμε και για την απληστία και τη βοήθεια που θα πρέπει να προσφέρουμε σε όσους το έχουν ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου