Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

ETWINNING ΕΡΓΟ: "Μένουμε σπίτι... μαζί και Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου"

Η 2 Απριλίου καθιερώθηκε να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου από την ΙΒΒΥ, τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, καθώς αποτελεί την ημέρα γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805). Στόχος ήταν να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Φέτος, υπεύθυνο για την προετοιμασία του υλικού και τη δημιουργία της αφίσας, που φιλοτεχνήθηκε από τον Σλοβένο εικονογράφο Damijan Stepančič, ήταν το αντίστοιχο τμήμα της Σλοβενίας ενώ το φετινό μήνυμα γράφτηκε από τον Σλοβένο συγγραφέα Peter Svetina. Στα Ελληνικά μεταφράστηκε, όπως κάθε χρόνο, από τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου. 
Η ΑΦΙΣΑ 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

"Εκεί που μένω, οι θάμνοι πρασινίζουν αργά τον Απρίλη ή νωρίς τον Μάη και σύντομα γεμίζουν με κουκούλια από πεταλούδες. Αυτά τα κουκούλια μοιάζουν με μπαλίτσες από βαμβάκι ή με κουφέτα και οι νύμφες τους καταβροχθίζουν φύλλο το φύλλο μέχρι που οι θάμνοι απογυμνώνονται. Όταν όμως οι νύμφες γίνουν πεταλούδες και πετάξουν, οι θάμνοι δεν είναι κατεστραμμένοι. Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, ξαναγίνονται πράσινοι πάλι και πάλι.
Έτσι μοιάζει ο συγγραφέας, έτσι μοιάζει ο ποιητής. Κατασπαράζονται, μένουν κατάστεγνοι από ιστορίες και ποιήματα, που, όταν ολοκληρωθούν, πετούν μακριά, μπαίνουν μέσα σε βιβλία και βρίσκουν τους αναγνώστες τους. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι.
Και τι συμβαίνει σ΄εκείνα τα ποιήματα και τις ιστορίες;
Ξέρω ένα αγόρι που έπρεπε να κάνει κάποια εγχείρηση στο μάτι του. Για δύο εβδομάδες μετά την εγχείρηση, έπρεπε να ξαπλώνει μόνο από τη δεξιά πλευρά και μετά δεν έπρεπε να διαβάζει τίποτα για έναν μήνα. Όταν τελικά ξαναπήρε στα χέρια του ένα βιβλία έπειτα από ενάμιση μήνα, ένιωσε σαν να κατάπινε λέξεις μ’ ένα κουτάλι από μια γαβάθα. Σαν να τις έτρωγε. Πραγματικά τις έτρωγε.
Ξέρω κι ένα κορίτσι που, όταν μεγάλωσε, έγινε δασκάλα. Μου είπε: “Τα παιδιά που οι γονείς τους δεν τους διάβασαν παραμύθια έχουν στερηθεί κάτι σημαντικό”.
Οι λέξεις στα ποιήματα και στις ιστορίες είναι τροφή. Όχι τροφή για το σώμα, όχι τροφή που μπορεί να γεμίσει το στομάχι σου. Τροφή όμως για το πνεύμα και τροφή για την ψυχή".

Ο Άντερσεν έχασε τον πατέρα του όταν ήταν μικρός γεγονός που τον στενοχώρησε αλλά το διάβασμα που του άρεσε πολύ του έδινε παρηγοριά. Επίσης, η φαντασία και ταλέντο του στην ποίηση τον οδήγησαν στη συγγραφή ποιημάτων αλλά και παραμυθιών, που απέκτησαν ανεκτίμητη αξία και έγιναν γνωστά σε όλον τον κόσμο. Διαβάστηκαν και συνεχίζουν να διαβάζονται από τα παιδιά με ιδιαίτερη λαχτάρα και χαρά!

Γνωρίζετε τα περισσότερα παραμύθια του αλλά αν θέλετε μπορείτε να ακούσετε και να δείτε παρακάτω το παραμύθι "τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά" που συνδέεται κατά ένα τρόπο και με τα ψέματα της Πρωταπριλιάς, για την οποία μιλήσαμε πριν.

ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου