Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

ETWINNING ΕΡΓΟ: "Μένουμε σπίτι... μαζί" - 9η και 10η ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΒΑΨΙΜΟ ΑΥΓΩΝ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΑΥΓΑ και ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Συνεχίζοντας τις αποστολές του πρότζεκτ "Μένουμε σπίτι ... μαζί", ήρθε η ώρα κατά την ενασχόλησή μας με το Πάσχα να βάψουμε τα πασχαλινά μας αυγά. Το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα. Η παράδοση, μάλιστα, επιτάσσει να τα βάφουμε κόκκινα, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση να βάφονται σε διάφορα χρώματα και να διακοσμούνται με διάφορα σχέδια και τεχνοτροπίες. 
Σύμφωνα με την παράδοση υπάρχουν πολλές ερμηνείες και συμβολισμοί για το βάψιμο των κόκκινων αυγών. Μια εκδοχή θέλει τα αυγά να βάφονται κόκκινα τη Μ. Πέμπτη, την ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.
Άλλη χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής, να βάφονται κόκκινα, γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού.
Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, η Παναγία πρόσφερε ένα καλάθι με αυγά στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα.
Λένε ακόμα πως το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε. (πηγή:https://www.cnn.gr/news/ellada/story/30254/giati-vafoyme-kokkina-ta-ayga-ti-megali-pempti).

9η ΑΠΟΣΤΟΛΗ/ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Η αποστολή μας αυτή αποτελείται από δύο μέρη:
1. ΒΑΦΟΥΜΕ ΑΥΓΑ 2. ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΑΥΓΑ


1. ΒΑΦΟΥΜΕ ΑΥΓΑ

 ΜΕΡΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΤΕ 
ΤΑ ΑΥΓΑ ΣΑΣ
 Εκτός από τον κλασικό παραδοσιακό τρόπο βαφής των αυγών υπάρχουν και διάφοροι άλλοι, όπως: 1) Βάζουμε φυλαράκια με ωραίο σχήμα τα δένουμε με καλσόν και στη συνέχεια τα βυθίζουμε στη μπογιά. 2) Αντί για φυλλαράκια τα τυλίγουμε με κρεμμυδότσουφλα και στη συνέχεια τα βάζουμε στη μπογιά. 3) Τα τυλίγουμε με πολύχρωμα χαρτάκια γκοφρέ αφού πρώτα τα βυθίσουμε σε ζεστό νερό και είναι υγρά. Περιμένουμε λίγη ώρα και μετά βγάζουμε τα χαρτάκια και τα αυγά γίνονται πολύχρωμα. 4) Ζωγραφίζουμε τα βρασμένα αυγά με κηρομπογιές και στη συνέχεια τα βυθίζουμε σε χρώματα ζαχαροπλαστικής ή ειδικές βαφές για αυγά. 
Περιμένουμε τις φωτογραφίες σας βάφοντας τα αυγά σας με ανυπομονησία!
ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΒΑΦΕΣ ΑΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ



 2. ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΑΥΓΑ

Αναζητήστε σε όποια πηγή επιθυμείτε (βιβλία, διαδίκτυο) πειράματα με αυγά και στείλτε μας τα βιντεάκια ή τις φωτογραφίες σας από τα πειράματα. Στο βιντεάκι σίγουρα φαίνεται καλύτερα και πιο ολοκληρωμένο το πείραμα. Απλά να μην φαίνεται το προσωπάκι σας αλλά μόνο τα χεράκια που εκτελούν το πείραμα. Στείλτε τα βιντεάκια σας στο ionasp7@gmail.com ή ανεβάστε τις φωτογραφίες σας και τα βίντεό σας μαζί με τις υπόλοιπες φωτογραφίες (αυγά, κατασκευές) στο padlet.

10η ΑΠΟΣΤΟΛΗ/ΠΡΟΚΛΗΣΗ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Διασκεδάστε με τις κατασκευές που προτείνονται παρακάτω. Διαλέξτε και κάνετε όποιες και όσες σας αρέσουν και στείλτε τις φωτογραφίες σας στο ionasp7@gmail.com ή ανεβάστε τες στο παρακάτω padlet μαζί με τις προηγούμενες.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Μην ξεχνάτε να γράφετε το όνομά σας, το αρχικό του επιθέτου σας, να μην φαίνονται προσωπάκια και να φαίνονται καθαρά και έντονα στη φωτογραφία όσα γράφετε. Στέλνουμε όλες μας τις πασχαλινές αποστολές το αργότερο μέχρι τα μέσα της δεύτερης εβδομάδας του Πάσχα (τα μέσα της εβδομάδας μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα δηλαδή). Πρέπει να προλάβουμε να γίνουν όλα αυτά ένα μεγάλο ΒΙΒΛΙΟ για το ΠΑΣΧΑ.

Α. ΤΡΙΛΙΖΑ ΜΕ ΖΥΜΗ





Β. ΠΑΛΑΜΟΛΑΓΟΥΔΑΚΙΑ



Γ.ΛΑΓΟΣ ΚΑΛΑΘΑΚΙ-ΚΟΤΟΠΟΥΛΑΚΙ-ΑΥΓΟΘΗΚΗ ORIGAMI




 Δ. ΛΑΓΟΥΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΚΑΛΤΣΑ

βίντεο





ΑΝΑΡΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΤΟΥ PADLET
 



Δημιουργήθηκε με το Padlet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου