Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Καλή αρχή και Εκλογές...;

Νέα σχολική χρονιά, νέες προσδοκίες, νέες προκλήσεις και πολλές ευχές για όλους μας! Το σχολείο μας γεμισε πάλι με γνώριμες αλλά και νέες όμορφες παιδικές φατσούλες,  χαρούμενες φωνούλες και γλυκά χαμόγελα!

Περίοδος προσαρμογής για όλους.
Νέα αρχή, νέοι φίλοι,  με πολλά παιχνίδια για τη γνωριμία των παιδιών μεταξύ τους και τη γνωριμία τους με τους χώρους.
Γνωριμία με τις "γωνιές"- τα αντικείμενα, τη λειτουργία και το σκοπό τους.
Γνωριμία με τους "κανόνες του Νηπιαγωγείου μας" και τις ρουτίνες.
Οι πρώτες αγωνίες, απορίες, πειραματισμοί, ζωγραφιές,  κατασκευές και παιχνίδια.

Και μέσα σε όλα αυτά και οι Εκλογές!
Καταιγισμός ερωτήσεων : "Γιατί κυρία θα κλείσει το σχολείο; Τι είναι οι εκλογές; Γιατί ψηφίζουμε; " και πολλές πολλές άλλες ακόμη!  Έτσι από νωρίς στα "βαθιά"...!
Εκλογές λοιπόν  και στο Νηπιαγωγείο μας!
Συζητήσεις, ανίχνευση πρότερων γνώσεων και ιδεών, νέο λεξιλόγιο: δημοκρατία, δικαιοσύνη, πλειοψηφία, ψηφοφορία, ψηφοδέλτια, υποψήφιοι, κάλπη, παραβάν, εφορευτική επιτροπή.
Ευκαιρία για ανοιχτή ψηφοφορία, λοιπόν, ώστε να δώσουμε ένα  όνομα στην τάξη μας και να κάνουμε την πρώτη μας εισαγωγή στη γλώσσα και τα μαθηματικά.
Πίνακας διπλής εισόδου με τα ονόματα των παιδιών και τα 4 - προτεινόμενα από τα παιδιά- ονόματα για την τάξη μας.  Νικήτης, το  "Ουρανιο Τόξο".


Κατόπιν ακολούθησε και η πρώτη μας ομαδική κατασκευή της ταμπελίτσας που θα στόλιζε την πόρτα μας και φυσικά θα μπορούσαν να διαβάσουν όλοι.
 Κάθε παιδί ανέλαβε να φέρει και κάποιο από τα γράμματα που θα συνέθεταν το όνομα της ταμπελίτσας μας. Έτσι τα παιδιά με τη βοήθεια των γονέων  έψαξαν σε έντυπο υλικό, αναγνώρισαν και  έκοψαν τα γραμματάκια, τα οποία και κολλησαν για να συνθέσουν τις λέξεις μας.







Στη συνέχεια, ύστερα από απαίτηση του Θέμη και του Δημοσθένη μας, οι οποίοι συνόδευσαν τους γονείς τους στα εκλογικά κέντρα και είχαν προσωπική εμπειρία, προχωρήσαμε σε Εκλογές όπως αυτές των μεγάλων.
 Υποψήφιοι: 3 αγαπημένα βιβλία ένα εκ των οποίων θα είχε την "τιμή" να είναι το πρώτο μας ανάγνωσμα και το πρώτο της βιβλιοθήκης μας.
Να και οι πρώτες μας ομάδες συνεργασίας και ο καταμερισμός εργασίας.
Μία ομάδα ανέλαβε να φτιαξει το παραβάν, μία άλλη την κάλπη, άλλη τους φακέλους και μία άλλη τις ταμπέλες. Τέλος, εφορευτική επιτροπή και πρόσκληση στο διπλανό τμήμα να ψηφίσουν μαζί μας. Και πάλι, εικαστικά, γλώσσα, γραφή, μαθηματικά, φαντασία, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων. Ιδού...!


Καταγραφή των αναγκών και των ιδεών μας και ακολουθεί η υλοποίηση.
Γίνονται οι φάκελοι...


Κατασκευάζονται οι ταμπελίτσες...

Έτοιμη και η κάλπη μας!

Ας προχωρήσουμε και στη διαδικασία...!
Η εφορευτιή επιτροπή τσεκάρει τα ονόματα των ψηφοφόρων και δίνει ψηφοδέλτια και φακέλους.


Μέσα στο παραβάν...

Μπροστά στην κάλπη...

Καταμέτρηση ψήφων και ανακοίνωση αποτελεσμάτων!


Νικητής το βιβλίο "Δρακοομελέτα κι έρχεται"!

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Μόνο μέσα από τον μαγικό κόσμο του Νηπιαγωγείου μπορεί κάποιος να οδηγηθεί από τις ΕΚΛΟΓΕΣ στον ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ και των ΟΥΡΑΝΙΩΝ ΤΟΞΩΝ!
Αφού  διαβάσαμε, λοιπόν, το βιβλίο που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, φτιάξαμε κι εμείς τις δικές μας χρωματιστές δρακοομελέτες, πειραματιστήκαμε με τις μίξεις χρωμάτων σύμφωνα με το βιβλίο μας και ανακαλύψαμε τη μαγεία των χρωμάτων!
Μπλέ + κόκκινο = μωβ, μπλέ + κίτρινο = πράσινο, άσπρο + κόκκινο = ροζ
Κίτρινο +κόκκινο = πορτοκαλί, κόκκινο + κίτρινο + μπλέ = καφέ!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου