Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

"Μαθαίνω τα μουσεία του τόπου μου"

Μέσα από το πολιτιστικό πρόγραμμα " μαθαίνω τα μουσεία του τόπου μου", που αναλάβαμε να εκπονίσουμε τη φετινή σχολική χρονιά, ώστε να δώσουμε στους μαθητές μας την ευκαιρία να γνωρίσουν όλα τα είδη μουσείων του τόπου τους, να συνειδοποιήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και ταυτότητα, να αποκτήσουν δεξιότητες κοινωνικές, να ενισχυθεί η εικαστικη και αισθητική τους καλλιέργεια, η δημιουργικοτητα και η κριτικη τους σκέψη, επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής.  Φέτος, δίνει στα παιδιά μέσα από το πρόγραμμα "ελάτε να παίξουμε", τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορικη δισδρομή "του παιχνιδιού" από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.
Τα παιδιά μαθαίνουν καινούριες πληροφορίες, συγκρίνουν και διαπιστώνουν ομοιότητες και διαφορές ανά τις εποχές. Επίσης αναγνωρίζουν κάποια παιχνίδια που ήδη γνωρίζουν και παίζουν ελαφρώς παραλλαγμένα και με διαφορετικό όνομα, τα οποία διασώθηκαν ανά τους αιώνες  όπως οι συνήθειες και οι παραδόσεις. Μαθαίνουν να παιζουν κάποια άλλα παλιά παραδοσιακά παιχνίδια της εποχής των παππούδων τους, και κατασκευάζουν στον χώρο του Μουσείου, τη δική τους τρίλιζα. Το πρόγραμμα εκτός λοιπόν από επιμορφωτικό και παιδαγωγικό είναι και άκρως διασκεδαστικό!
Τα παιδιά ενημερώθηκαν και ξεναγήθηκαν στον χώρο, είδαν, αγγίξαν, περιεργάστηκαν.







Παίξαν τον "βασιλιά"


Παίξαν "λάστιχο"

"Κουτσό"



"Τζαμί"



Κατασκευάσαν τις δικές τους "τρίλιζες", τις οποίες και πήραν μαζί τους





Οι τρίλιζές μας



Και τέλος, ζωγραφίσαν το παιχνίδι που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση μαι χαρίσαν τις ζωγραφιές τους στο Μουσείο.

Αυτό που τα παιδιά αποφάσισαν φεύγοντας, ήταν να φτιάξουμε κι εμείς σε μια γωνιά του Νηπιαγωγείου μας το δικό μας Λαογραφικό Μουσείο!

2 σχόλια:

  1. Μα τι ωραία δουλειά που κάνετε! Υπέροχη! Μπράβο σας! Σας παρακολουθώ! Μαρία Χατζηπαναγιώτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή