Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

9 Φεβρουαρίου - "Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας"

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017), έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. 
Με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας αυτής αναζητήσαμε πληροφορίες για τον εθνικό μας ποιητή, αναφερθήκαμε στο έργο του και φυσικά στον Εθνικό μας Ύμνο.
Ένα ποίημά του ιδιαίτερα προσιτό για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας με τίτλο "Η Ξανθούλα" μας τράβηξε την προσοχή καθώς στο Νηπιαγωγείο μας έχουμε και τη δική μας Ξανθούλα, μία εκ των εκπαιδευτικών του σχολείου μας. Αυτό στάθηκε η αφορμή να το προσεγγίσουμε και 
  • να το αναλύσουμε μέσα από ερωταπαντήσεις, 
  • να διακρίνουμε τις εικόνες του ποιήματος και να τις ζωγραφίσουμε. Έτσι εικονογραφήσαμε κάθε σκηνή του αλλά δεν μείναμε μόνο στην ανάλυση των ιδεών του ποιήματος, των εικόνων και των συναισθημάτων που μας προκάλεσε.
  • Προχωρήσαμε και σε μία γλωσσική ανάλυσή του, εντοπίζοντας τις ομοιοκαταληξίες, βρίσκοντας άλλες λέξεις δικές μας και δημιουργώντας νέα ζευγάρια λέξεων. 
  • Μετρήσαμε συλλαβές, 
  • εντοπίσαμε λέξεις που άρχιζαν από συγκεκριμένα κάθε φορά γράμματα και τέλος
  • αντικαταστήσαμε λέξεις του αρχικού ποιήματος και εικόνες δημιουργώντας τη δική μας "Ξανθούλα", το δικό μας ποίημα. Το οποίο στη συνέχεια εικονογραφήσαμε, ηχογραφήσαμε τους στίχους που απήγγειλε κάθε παιδί και δημιουργήσαμε ένα βίντεο με ήχο και εικόνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου