Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Γιατί πέφτουν τα δόντια μας ;

Με αφορμή το δόντι της Ραφαέλας που κουνιόταν και την απορία των παιδιών γιατί σε μερικούς πέφτουν τα δόντια ενώ σε άλλους όχι, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τη στοματική υγιεινή. Σε ένα χαρτί Α3 καταγράψαμε τις πρότερες γνώσεις των νηπίων σχετικά με τα δόντια τους


και σε ένα άλλο τι θέλουμε να μάθουμε για αυτά και πώς θα το μάθουμε. Έτσι προέκυψε το παρακάτω ιστόγραμμα :


Χωριστήκαμε σε ζευγάρια προκειμένου να ανακαλύψουμε πόσα δόντια έχουμε. Το ένα παιδί άνοιγε το στόμα του και το άλλο μετρούσε τα δόντια. Το αποτέλεσμα διαφορετικό από ζευγάρι σε ζευγάρι δέκα, οχτώ, δεκαοτώ ανάλογα με τον αν μετρούσε μόνο τα κάτω ή και τα πάνω δόντια.

 Στη συνέχεια είδαμε στον υπολογιστή την παρουσίαση από το Ram kid 19 γιατί πέφτουν τα δόντια μας και ζωγραφίσαμε τη στοματική μας κοιλότητα. Γράψαμε και τη λέξη δόντια όπως ακούμε τις φωνές των γραμμάτων χωρίς να βλέπουμε τη λέξη.








Πειράματα
Πείραμα 1
Για να διαπιστώσουμε τη ζημιά που παθαίνουν τα δόντια μας όταν δεν τα πλένουμε κάναμε το ακόλουθο πείραμα. Τοποθετήσαμε ένα αυγό μέσα σε ένα ποτήρι και το σκεπάσαμε με ξύδι. Κάθε παιδί έβαλε διαφορετική ποσότητα ξυδιού στο ποτήρι.Παρατηρήσαμε τι ακριβώς έγινε

Τα αυγά τα τοποθετήσαμε στη γωνιά της παρατήρησης και καθημερινά καταγράφαμε την αλοίωση του αυγού
Καταγραφή αλλοίωσης αυγού

Παρατήρηση των αλλαγών στην επιφάνεια του αυγού
 Ένα αυγό το τοποθετήσαμε πρώτα στο στοματικό διάλυμα και μετά μέσα στο ξύδι για να διαπιστώσουμε ότι δε δημιουργούνται τόσες φυσαλίδες πάνω στο αυγό όσες σε αυτά που τοποθετήσαμε κατευθείαν στο ξύδι.
Πείραμα 2
Τοποθετήσαμε ένα αυγό μέσα σε κοκα-κόλα για να διαπιστώσουμε τις καφέ κηλίδες που δημιουργεί η κοκα-κόλα στα δόντια μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου