Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου και την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Κάθε χρόνο ο εορτασμός της Επετείου του Πολυτεχνείου μας δίνει ευκαιρίες να προσεγγίσουμε στο Νηπιαγωγείο έννοιες δύσκολες για τα μικρά παιδιά, όπως αυτές της δημοκρατίας, του φασισμού, της δικτατορίας, της ελευθερίας και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου μέσα από animation όπως τα παρακάτω:




αλλά και μέσα από βιβλία όπως "η εξέγερση του Πολυτεχνείου" του Φ. Μανδηλαρά


 και "Η κυρά Δημοκρατία" της αγαπημένης φίλης και συναδέλφου Κωνσταντίνας Αρμενιάκου,


μας βοήθησαν να συζητήσουμε, να κατανοήσουμε τις έννοιες Δημοκρατία-Δικτατορία και να τις συνδέσουμε με έργα διάσημων ζωγράφων όπως αυτά των Πικάσο, Γαΐτη αλλά και του χαράκτη Τάσσου (Αναστάσιου Αλεβίζου) και να εκφραστούμε μέσα από αυτά λεκτικά και εικαστικά. Δημιουργήσαμε τα δικά μας ατομικά και ομαδικά έργα και τα συνδέσαμε τόσο με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου όσο και με τις έννοιες της δημοκρατίας και της ελευθερίας/
Αρχικά τα παιδιά προσπάθησαν να αποδώσουν την έννοια της δημοκρατίας και να την ορίσουν
Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με κάποια από τα έργα του Πικάσο, βρήκαμε κοινούς συμβολισμούς και ερμηνείες, οδηγηθήκαμε σε συγκρίσεις, συσχετισμούς και υποθέσεις και αποδώσαμε εικαστικά αυτόν που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στα παιδιά.









Ο χαράκτης Τάσσος αποτυπώνει με σαφήνεια μέσα από τα έργα του τον μόχθο των απλών ανθρώπων και τον αγώνα τους για ελευθερία και δημοκρατία. Χρησιμοποιήσαμε κάποια από αυτά και συνθέσαμε τη δική μας εικόνα για τον αγώνα των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.

Παρόμοια ήταν η προσέγγισή μας και με τα έργα του Γαϊτη


Τέλος, αφού κατανοήσαμε τις έννοιες και συμπεράναμε πως η Ελευθερία είναι θεμελιώδης για την υπόσταση της Δημοκρατίας, μιλήσαμε και για τους βασικούς κανόνες που αυτή υπαγορεύει μέσα από τα δικαιώματά αλλά και τις υποχρεώσεις μας ώς πολίτες και ανθρώπους μιας κοινωνίας και μιας ομάδας. Έτσι για να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου, οι μικροί μας μαθητές μίλησαν γι΄αυτά μέσα από τις ζωγραφιές τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου