Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,  
Σας καλωσορίζουμε και πάλι στο Νηπιαγωγείο μας και σας παρακαλούμε να ενημερωθείτε σχετικά με τις εγκυκλίους και τις οδηγίες για την επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων που αφορούν όλη τη σχολική μας κοινότητα, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

1. «Επαναλειτουργία των Σχολικών Μονάδων ΠρωτοβάθμιαςΕκπαίδευσης».

2. ΚΥΑ με αριθμ. 63314/ΓΔ4/26-5-2020 (ΦΕΚ 2026/Β) με θέμα: «Τρόπος επαναλειτουργίας σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης μετά τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους».

3. «Ενημέρωση σχετικά με τις οδηγίες της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες για τα Νηπιαγωγεία»

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

Αγαπημένα μας παιδιά και γονείς,


Σας ξανακαλωσορίζουμε στην αγκαλιά του Νηπιαγωγείου μας, λίγο διαφορετικά απ΄ ό,τι είχαμε μάθει έως τώρα αλλά με την ίδια αγάπη, το ίδιο ενδιαφέρον προς τα παιδιά και το ίδιο μεράκι για τη δουλειά μας, που δεν σταματήσαμε να σας τα δείχνουμε όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας!

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους, τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, τον αριθμό των παιδιών, τις ιδιαιτερότητες του χώρου μας και μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων τον διαμορφώσαμε έτσι ώστε να υποδεχτεί τα παιδιά σύμφωνα με τη νέα τάξη πραγμάτων και να αποφεύγεται η ανάμιξη και αλληλεπίδραση παιδιών από

διαφορετικά τμήματα/αίθουσες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αλλάξαμε διάταξη, γωνιές, αφαιρέσαμε παιχνίδια και δημιουργήσαμε νέες ομάδες! Θα έχουμε, λοιπόν, 6 νέες μικρότερες σταθερές ομάδες που θα προσέρχονται εναλλάξ στο σχολείο, καθώς κάθε ένα από τα 3 τμήματά μας χωρίστηκε σε 2 υποτμήματα ώστε να τηρήσουμε την απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ μας λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μαθητών και τα τετραγωνικά κάθε τάξης. 


Οι αίθουσες θα αερίζονται διαρκώς και θα γίνεται καθαριότητα και απολύμανση από την καθαρίστρια μία φορά κατά τη διάρκεια του ωραρίου και ενώ τα παιδιά θα είναι διάλειμμα και μία φορά με το πέρας του ωραρίου. Με  την αρωγή της Σχολικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου μας έχουμε προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα για τον καθαρισμό, την απολύμανση και προστασία την προσωπική μας αλλά και του χώρου.


Σε κάθε τραπεζάκι θα κάθονται σε σταθερές θέσεις δύο παιδιά σε διαγώνια διάταξη ώστε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση μεταξύ τους και τη λιγότερη μέτωπο προς μέτωπο επαφή.  Ανάλογη διαρρύθμιση έχει γίνει και στην παρεούλα μας. Κάθε παιδί θα έχει τα δικά του υλικά, τη δική του μολυβοθήκη και συρτάρι, στα οποία θα έχει πρόσβαση μόνο το ίδιο.


Έχουν μειωθεί και έχουν αποσυρθεί παιχνίδια που είναι δύσκολο να απολυμανθούν, ενώ τα εναπομείναντα θα μοιράζονται με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε παιδί να έχει το παιχνίδι του. Όσα παιχνίδια θα χρησιμοποιούνται, θα καθαρίζονται και θα απολυμαίνονται καθημερινά ώστε να είναι έτοιμα προς χρήση από το υποτμήμα της επόμενης μέρας. Επίσης, αποσυρθεί μοκέτες και μαξιλάρια.


Τα παιδιά θα πλένουν σχολαστικά και θα απολυμαίνουν τα χέρια τους πολλές φορές ημερησίως και κάθε φορά που θα εναλλάσσονται οι δραστηριότητες. Επίσης, προβλέφθηκε και ο καταμερισμός των χωρών ατομικής υγιεινής έτσι ώστε κάθε τμήμα να έχει τις δικές του βρύσες και τουαλέτες.


Στον αύλειο χώρο έχουν καθοριστεί τα σημεία όπου το κάθε τμήμα ξεχωριστά θα προαυλίζεται για διάλειμμα, φαγητό ή για να πραγματοποιεί οργανωμένες δραστηριότητες υπό την επίβλεψη του προσωπικού.


Μπορεί, πλέον, να μην βρισκόμαστε όλοι μαζί όπως πρώτα αλλά θα προσπαθήσουμε να  προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες για το καλό όλων μας! Για μια όσο το δυνατόν ομαλότερη προσαρμογή, ιδιαίτερα πολύτιμη είναι η δική σας συνεργασία και βοήθεια! Προετοιμάστε τα παιδιά για τις νέες συνθήκες και τους νέους κανόνες επαναλειτουργίας του Νηπιαγωγείου. Σας παρακαλούμε να εφαρμόζετε και στο σπίτι μαζί με τα παιδιά όσα θα  μαθαίνουμε στο Νηπιαγωγείο ώστε να τα εκπαιδεύσουμε να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους με υπευθυνότητα.
 
Κατά την προσέλευση θα φέρνετε τα παιδιά έως την αυλόπορτα και εκεί θα τα παραδίδετε στις δασκάλες που έχουν οριστεί υπεύθυνες. Κατά την αποχώρηση τα παιδιά θα αποχωρούν ανά τμήμα και οι γονείς θα περιμένετε έξω από την περίφραξη κρατώντας τις απαιτούμενες μεταξύ σας αποστάσεις.

Κάθε πρωί, πριν την προσέλευση στο σχολείο, προτείνεται να θερμομετρείτε τα παιδιά σας στο σπίτι. Στο παραμικρό ύποπτο σύμπτωμα (δέκατα, βήχας, μπουκωμένη μύτη, κόπωση, δυσκολία αναπνοής, διάρροια, εμετός) το παιδί παραμένει στο σπίτι και επιστρέφει στο σχολείο, μόνο, όταν το επιτρέψει ο παιδίατρος. Αν κατά την διάρκεια του προγράμματος του νηπιαγωγείου, ένα παιδί εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ειδοποιείστε ώστε να το παραλάβετε αμέσως (από τον αεριζόμενο χώρο αναμονής που έχει οριστεί για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος) και ενημερώνετε το νηπιαγωγείο για την όλη  πορεία της ασθένειάς του, εάν και εφόσον υφίσταται. Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο (οδηγίες: https://eody.gov.gr/neoskoronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/). Εάν ο γιατρός σας κρίνει ότι το παιδί θα πρέπει να κάνει το τεστ και ...
το τεστ βγει θετικό: Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του ΚΑΙ την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων. 
 Αν το τεστ βγει αρνητικό: Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στον νηπιαγωγείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του.


Κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν θα εισέρχεται κανένας στον χώρο του σχολείου και όποτε αυτό επιβάλλεται να γίνει  για συγκεκριμένους λόγους, θα γίνεται ελεγχόμενα και θα καταγράφεται στο Ημερολόγιο Σχολικής Ζωής.


Κύριο μέλημά μας θα είναι να προστατέψουμε την υγεία όλων «σαν ένα παιχνίδι» και να προσπαθούμε να  περνάμε όσο πιο χαρούμενα γίνεται, ακόμη και εάν θα είμαστε υποχρεωμένοι να αφήσουμε για λίγο στην άκρη αρχές και αξίες τις οποίες μέχρι τώρα διδάσκαμε με πάθος, όπως το μοίρασμα, ο αυθορμητισμός, η κοινωνικοποίηση και το «εμείς». Τα παιδιά θα καταλάβουν, τώρα και κάτι άλλο..., πως όλα αυτά, στην περίοδο αυτή που πρέπει να μείνουμε ασφαλείς από τον κορωνοϊό, τα εντάσσουμε στην αρχή της ενσυναίσθησης, της φιλίας και της υπευθυνότητας, στο «νοιάζομαι και προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους»!


Εμείς θα είμαστε εδώ να κάνουμε το Νηπιαγωγείο μας όσο πιο χαρούμενο και δημιουργικό γίνεται. Θα αγαπιόμαστε το ίδιο βαθιά αλλά …από κάποια απόσταση! Στην εμπιστοσύνη, στα χαμόγελα και στην αγάπη τόσο τη δική σας όσο και τη δική μας δεν «βάζουμε μεζούρες»! Και αυτά τα χαμόγελα και την αγάπη θα περιμένουμε να συναντάμε κάθε πρωί!

Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο και θα Μείνουμε Ασφαλείς και Δυνατοί!


Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής



                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου